Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Szíjártó Tímea-Aletta

Az eset

dráma

Forditó:

Mekkora figyelmet kap egy eset, azon kívül, hogy olvasunk vagy hallunk róla? Hány eset játszódik le a hétköznapokban, ami hirtelen mindent megváltoztat? Miért félünk szembesülni vágyainkkal és miért félünk képviselni azokat a családban, a munkahelyen, a világban?
Tetten érhetünk-e színész és néző között létrejövő emberi pillanatokat? Vagy csak egy eset marad az egész, amit színháznak hívunk? Az eset több mint egy eset. Az eset a mi emberi reményeink egyik utolsó mentsvára ebben a rohanó és anyagias világban, ahol minden ismétlődik nap, mint nap és nincs esélyünk találkozni egymással. Esetleg most találkozhatunk...

Az eset elnyerte a nagyváradi Szigligeti Színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által 2014-ben meghirdetett dráMÁzat II. pályázat Debüt kategóriájának fődíját. Szíjártó Tímea-Aletta első művének színrevitelét a Szigligeti Színház vállalta Sardar Tagirovsky, a marosvásárhelyi Egyetem hallgatójának rendezésében, hiszen szívügyünknek tartjuk a pályakezdő fiatalok támogatását.

A nagyváradi szerző komolyan vette a kortárs dráma egyik legfontosabb mindenkori feladatát: elgondolkodni szűkebben vett környezetünkről, a körülöttünk élőkről – önmagunkról. Az eset szereplői szürke mindennapjaikban a boldogulást keresik, de nem nagyon jutnak egyről a kettőre. A reményvesztettség drámája ez, melynek szereplői kétségbeesetten keresik a lehetőséget, hogy megszabaduljanak az őket fojtogató nyomortól, kérdés, milyen eséllyel.
Szíjártó Tímea-Aletta különleges, dokumentarista eszközökkel rajzolt világot teremt – igazságérzettel, empátiával és fájdalmas humorral beszél hétköznapi hőseiről.

Az orosz származású Sardar Tagirovsky a budapesti Shakespeare Színművészeti Akadémián tanult színész szakon, majd a Budapest Bábszínház bábszínész képzésén. Tanulója volt Paolo Antonio Simioni, olasz színházrendező magániskolájának, 2012 óta a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakán tanul Bocsárdi László osztályában.

 


Kritikák:

Pap István: Magyar ősbemutató a magyar dráma napján (Bihari Napló)

Balogh Levente: Kisemberek tragédiája egy abszurd és groteszk világban (Krónika)

Simon Judit: Szenvtelenül, üres térben (Erdélyi Riport)

Proics Lilla: A csillagos ég (Játéktér)

Kovács Dezső: Tagirovsky esetei (Színház.net)

Urbán Balázs: Rajzolt világ (Kisvárdai Lapok)


Szereplők:


A Férfi

A Boldog Nő

A Savanyú nő

A Halkszavú Nő

A főnöknő

A jelentéktelen nő

A ződ kocsis

A titkárnő

A közjegyző

A nővérke


Rendező:

Koreográfus:

Konzultáns dramaturg:

Cselló:

Bemutató: 2015.09.21