Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

N.R.Nash

Az esõhozó ember

Színmû három felvonásban

Forditó: Sütõ András

Nash darabjában a cselekmény egy amerikai farmon játszódik, a Curry-család háza táján, ahol az egész családot megviseli a régóta tartó szárazság. De a természeti csapáson kívül felmerül az emberi lélek szárazsága is… Bár a család összetartó és egymást szeretõ emberek, talán éppen ezért fájdalmas Lizzie, az egyetlen nõ életének viszonylagos sivársága. És akkor megjelenik Starbuck, egy furcsa figura, mint valami modern varázsló, aki felajánlja, hogy esõt fog varázsolni. És közben megérzi, hogy jótékony esõre van szüksége a munkában és a belsõ magányban elszáradó fiatal lánynak is. Nem szabályos csábítás, amit mûvel, mert eredendõen jót akar. És közben bûvöli az eget és az idõjárást. De hiába a varázsigék, az ég nem változik és a család férfitagjai kiadják az útját. És akkor egyszer csak megdördül az ég, villámok hasítják és elered az esõ, az éltetõ és jövendõt adó zápor. Starbuck, aki tudatában van úgymond sarlatánságának is, maga is érzi, hogy valami gyönyörût cselekedett: visszaadta a reményt és az éltetõ szeretetet a Curry családnak és önmaga erejét is visszakapta.
Az amerikai pénzvilág fölött, az önzés fölött is ítéletet mond ezáltal a szerzõ, hiszen a hit és a szeretet oldalát jelenti gyõztesnek a dollár erejét hirdetõ lelki szárazság fölött.
Az elõadás címszerepét Miske László színmûvész játszotta, színházi pályafutásának 20. éve alkalmából, így ünnepelte õt a színház és a közönség.
 


Szereplők:


Harry Curry

Noah Curry

Jim Curry

Lizzie Curry

A seriff

Starbuck

Az elõadás prológusában Avicenna, George Bacovia, Szergej Jeszenyin,

Federico Garcia Lorca és Dsida Jenõ verseit Fábián Enikõ, Meleg Vilmos és Miske László mondja el.


Átdolgozta és rendezte:

A rendezõ munkatársa:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 1985.10.09