Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Jókai Mór

Az új földesúr

Hevesi Sándor átdolgozásában

Színmû három felvonásban

Jókai Mór regényét Hevesi Sándor dramatizálta. A darabot 1920-ban Váradon már bemutatták. A romantikus 19. század és annak rég letûnt alakjai elevenednek meg a sok leleménnyel megírt történetben, amelybõl nem hiányoznak a Jókai korában megélt események és az ezen eseményeket megélt emberek.
„Egy regényemben sem igyekeztem a kort, melyben történetem meséje fejlõdik, annyira híven ecsetelni, mint Az új földesúr-ban. Azok az alakok valóban mind itt éltek, az a küzdelem valóban itt folyt le a szemünk elõtt, magunk is szerepeltünk benne; ennek a komikuma és tragikuma mind valóság… Ankerschmidt tábornok képmása több hasonló ismerõsbõl van összetéve, a börtönbõl kiszabadított ifjú hõsben rá lehet ismerni a szabadságharc legmerészebb bajnokára, ki egy maroknyi csapattal dandárokat vert ki állásukból…
Közel negyven éve már annak, hogy ez a regény íródott: a kor, amelyet lefest, akkor még friss emlékezetben élt, ez magyarázza a hatást, amit akkor az olvasóközönségre gyakorolt.
És ma már szépen kell kérnem az olvasót, hogy higgye el nekem, hogy ez a regény valóban így történt meg.
Hogy voltak emberek, akik lemondtak az élet minden kényelmérõl – azért, hogy a hatalomnak akadályt gördítsenek az útjába. Nem különcök voltak: az egész nemzet érzelmeinek a megtestesülése voltak…” (Jókai Mór)
 


Szereplők:


Ankerschmidt tábornok

Hermin:

Kiss Törék Ildikó

Eliz:

Kiss Törék Ildikó

Vendelin

Vendelin:

Borsos Barna

Natalie:

Kakassy Ágnes

Özvegy Pajtayné

Özvegy Pajtayné:

Halasi Erzsébet

Garanvölgyi Ádám

Garanvölgyi Ádám:

Földes László

Garanvölgyi Aladár

Helén

Ügyvédbojtár


Rendező:

A rendezõ munkatársai:

A rendezõ munkatársai:

Díszlettervezõ:

Jelmeztervezõ:

Súgó:

Fõvilágosító:

Hangmester:

Bemutató: 1980.12.14