Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

L. Ny. Tolsztoj

Anna Karenina

Színpadra írta: Zoe Anghel Stanca

A dramatizálás fordítója: Fekete Attila

Dráma két részben

„Tolsztoj világhírû regényébõl készítette el a dramatizált változatot Zoe Anghel-Stanca, aki a rendezést is jegyezte.
Két fiatal, egy férfi és egy nõ találkozik a 19. század végi orosz társadalom magas köreiben; mindketten szépek és mérhetetlen bennük a szerelem iránti vágy: Alekszej Vronszkij és Anna Karenina. Alekszej hivatásos tiszt; egyenes jellemû, becsületes ember, kedveli a tiszta helyzeteket. Anna, egy magas rangú kormánytisztviselõ felesége, kettõs szorításban él: egyrészt fia, Szerjózsa iránti mérhetetlen szeretete, másrészt pedig korának elõítéletei hajtják rabszolgaságba. És ennek a két embernek a sorsa már találkozásuk pillanatában magában hordja a tragikus elválást: Anna a vonat elé veti magát, öngyilkosságot követ el, Alekszej pedig a szeretett asszony elvesztése után ugyancsak a várható halál lehetõségével számol, amikor önkéntesként a szerbiai háborúba indul. Vajon melyek azok az okok, amelyek kettõjüket a tragikus végbe kergetik?
Miért nem képes Anna arra, hogy saját sorsát a szeretett férfiú oldalán teljesítse ki?
A válás révén elveszítené fiát, akire nyolc éven keresztül minden szeretetét árasztotta a „kényszerházasságba” kergetett asszony. Mert az egész társadalom csodálatát élvezi az idõs Karenin, hiszen a házasságon belüli igazságot senki sem ismeri. És Anna számára a Szerjózsa iránti szeretet több mint természetes anyai csüggés – fiatal éveinek csupán ez az érzés adott értelmet; a Vronszkij iránti szerelem viszont elemi erõvel tör fel lelkében és legalább olyan erõs, mint az elõbbi. És egyikrõl sem tud lemondani…” (a rendezõ gondolatai)
„A színpadi átirat epikus momentumokat sorjáz, a jelenetek fókuszába gyûjti a társadalmi és «lelki» történések szempontjából magvas eseményeket. Úgy szerkeszti meg a dráma cselekmény-vonulatát, hogy többé-kevésbé a regény csomópontjait sorakoztassa föl… Szigorúan realista, klasszikus léptékben tervezett produkció fogant Zoe Anghel-Stanca keze nyomán. És korántsem konvencionális. Szuggesztivitását, hitelét, mi több, modernségét szentesítik a belsõ rímek, a jelenetek mélyén áramló, asszociatív érzelmi hangsúlyok, a lélektani jelzéseket nyomatékosító, egymásra utaló allúziók, képi megfelelések finom megjelenítése…” (Metz Katalin, Vörös Zászló)
 


Szereplők:


Alekszej Alekszandrovics Karenin

Anna Arkagyjevna Karenina, a felesége

Szergej Alekszics Karenin (Szerjózsa), a fiuk

Sztyepan Arkagyij Oblanszkij (Sztyiva)

Darja Alekszandrovna Oblonszkij (Dolly)

Jekatyerina Alekszandrovna Scerbackij (Kitty)

Konsztantyin Dimitrovics Levin (Kosztya)

Alekszej Kirilovics Vronszkij

Nordstone grófnõ

Jegoruska Korsunszkij

Oblonszkijék komornája

Vronszkijék komornája

Inas


Dramatizálta és rendezte:

Zenéjét összeállította:

Ügyelõ:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 1987.03.10