Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter

A padlás

Félig mese, félig musical két részben 9-tõl 90 éves korig

A Magyarország-szerte játszott híres musical megérkezett Nagyváradra is. Rádiós és Süni, Mamóka és Révész, a szellemek: Kölyök, Herceg, Lámpás és Meglökõ, no meg Témüller, Detektív és Üteg, és végül, de nem utolsósorban Robinson, a gép – íme a varázsos alakok, akik felnõttek és gyermekek millióit kápráztatták el éveken keresztül az ország különbözõ színpadain.
„Azt írtuk a plakátra, hogy «kilenctõl kilencven éves korig». Az elõadás gyerekeknek szól, és azoknak a felnõtteknek, akiknek sikerül megõrizniük a gyermekségüket… A világirodalom néhány remekmûvéhez, a Micimackóhoz, az Ózhoz vagy a Kék madárhoz hasonlóan mi is a mese világát idézzük föl, hogy valami nagyon egyszerût, nagyon lényegeset és nagyon emberit mondjunk el.” (Marton László, rendezõ)
„A darabban csak a meseszellemek vágyódnak el a földrõl, ami természetes, hiszen itt már az emlékük sem él, elfelejtették õket. A többi szereplõ a mi világunkból való, õk nagyon is földi figurák. Például a Rádiós tudományos értelemben szeretne eljutni valahová messzire, mert hisz a tudományban. Mamóka abban hisz, hogy jó a szilvás gombóc, és jó ha az embernek van egy meleg ruhája, amiben nem fázik. Egy fiatal lány is szerepel a darabban, õ azt hiszem, egyszerûen a szerelemben hisz. A lényeg az, hogy mindenki hisz valamiben… Ha a Padláson találkozó sokféle ember, szellem, nagymama, rádiós hite egy pillanatra barátsággá tud fonódni, akkor legyõzhetik a Témüllereket, akik semmiben sem hisznek, legföljebb abban, hogy az írott szabályok elõtt meg kell hajolni, még akkor is, ha azok ostobák.” (Sztevanovity Dusán, szerzõ)
 


Szereplők:


Barabás B. Barabás, gengszter

Révész, aki külsõleg azonos Barabással

Kölyök szellem, 530 éves

Herceg szellem, 500 éves

Lámpás szellem, 670 éves

Meglökõ szellem, 560 éves

Témüller önkéntes

Detektív

Robinson, a gép

A rádiós énekhangja


Rendezõ, díszlettervezõ:

A rendezõ asszisztense és dia:

Koreográfus:

Világosító:

Hangmester:

Hangeffektusok:

Bemutató: 1992.05.19