Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Heltai Jenõ

A néma levente

Vígjáték két részben

„A dolog úgy kezdõdött, hogy valamikor sok évvel ezelõtt régi könyvek között böngészve kis középkori novellára bukkantam. Nem Boccaccio nemes veretû írásaiból való, õszintén szólva, hitvány kis fércmû volt, de volt a témájában valami csírázóképesség, mert évekig nyugtalankodott a lelkemben…
Arról volt szó a novellában, hogy a lovag némaságot vállal hölgye kedvéért és rögtön észrevettem, hogy ez a kényszerû magába fojtott némaság milyen hatás lehet a színpadon. Már most csak a darabot kellett gondoskodnom, hogy a lovag a darab végén
megszólalhasson, éspedig úgy szólaljon meg, hogy ne hagyja csalódásban a hosszú hallgatása miatt meggyülemlett várakozásokat. ...Nem akartam halhatatlan remekmûveket írni, sõt még csak emberiséget sem akartam megváltani… én egészen egyszerûen jó darabot akartam írni.” (Heltai Jenõ vallomása)
Mátyás király uralkodása idején játszódik a darab cselekménye. Mátyás vitéze, Agárdi Péter Olaszországban beleszeret egy szép olasz hölgybe, Ziliába. Barátnõi is pártolják a szép magyar vitézt, de a hölgy nem akarja fogadni. Ám Agárdi Péter ravasz csatlósa, Beppó bejut a palotába és remek szónoklatával ráveszi Ziliát, hogy fogadja a vitézt. Agárdi Péter azonban hiába vallja meg szerelmét, Zilia hajthatatlan. Búcsúzóul egy csókot kér. Zilia teljesíti kívánságát egy feltétellel: három évi némaságot kell fogadnia. Egy év elteltével újra megjelenik Beppó és elmondja, hogy otthon Néma Péternek hívják a gazdáját, és hogy nincs orvos, aki meggyógyítaná, pedig a király nagy jutalmat tûzött ki annak, aki megtöri némaságát. Zilia öntelten útrakél, tudván tudva, hogy a némaságot egyedül õ oldhatja fel, miközben szép summa is ütheti markát a gyógyításért.
Mátyás udvarában azonban Agárdi Péter továbbra is tartja fogadalmát, Ziliára pedig a halál vár, mert Mátyás jutalmat ad annak, aki gyógyít, de halál vár a sarlatánokra.
A cellában utolsó éjszakáját tölti, mikor megjelenik a bakó, Setét Lajos, pontosabban a bakónak öltözött Agárdi Péter, akinek Zilia megvallja, hogy beleszeretett a vitézbe. Agárdi ekkor felfedi magát és boldogan járulnak a király elé, hogy elnyerjék áldását.
 


Szereplők:


Mátyás, a magyarok királya

Beatrix, a felesége

Zilia Duca, olasz nemes hölgy

Agárdi Péter, magyar vitéz

Beppo, a csatlósa

Monna Mea

Carlotta, komorna

Nardella, a királyné dajkája

Galeotto Marzio, a király krónikása

Tiribi, a király udvari bolondja

Pietro, szolga


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Ügyelõ:

Világosító:

Hangmester:

Bemutató: 1991.10.27