Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

D. R. Popescu

A kerti törpe

Színmû két részben

Forditó: Páll Árpád

A darab cselekménye 1944 augusztusában játszódik. Egy fiatal kommunista lányt halálra ítélnek, az illegalitásbeli tevékenységét leleplezték. A végrehajtás azonban elhúzódik, mert Mária, mint kiderül, áldott állapotban van. Bár ezúttal más jelzõt kellene találni, talán inkább terhes, hiszen a vallatók erõszakolták meg a letartóztatott lányt a rendõrség fogdájában. A gyilkos vallatók csoportja egyértelmûen ellenséges érzületet vált ki a nézõkbõl, de ott van még a szereplõk másik csoportja, a fogvatartottak, akik egy állandó kínzásos életforma áldozatai.
Mária mindenek ellenére vagy éppen a történtek miatt is a szépséget, az élet szépségébe vetett hitet sugározza, s mikor bilincsbe verve megszüli gyermekét, egyértelmûen a jónak a rossz fölötti diadalát jelenti.
Az elõadás szintén a stúdió-elõadások sorában került színre, ezúttal rendhagyó helyszínen, a színpadon, amely egyben a nézõket is befogadta, vagyis a nagy színpadon volt a játéktér és a közönség számára szolgáló széksorok is. Ez akkoriban még nem volt olyan megszokott, mint sok évvel késõbb…
 


Szereplők:


Maria Boitoº

Dominic Berceanu

Miron David

Opriþescu Mititelu

Izidor Mercea

Vasile Stambuliu

Mandikó


Díszlet- és jelmeztervezõ:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 1987.04.15