Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Tompa Z. Mihály

A játék

Õsbemutató

Színmû két részben

A szerzõ Bihar megyében, Székelyhídon született, iskolai tanulmányait Nagyváradon végezte. Mérnöki diplomát szerzett és Marosvásárhelyre került, ahol írói ambíciói egyre erõteljesebbek lettek, a helyi lap újságírója lett, majd drámákat és hangjátékokat írt. Elsõ nagyszínpadi mûve A játék, amelyet a nagyváradi színpadon mutattak be.
A darab cselekménye egy készruhagyárban játszódik le, ahol a komoly felkészültségû igazgatót egy napon leváltják. Pedig egyedül õ tudja összefogni a gyár sokrétû problémáit és õ képes arra, hogy jó teljesítményeket tudjanak felmutatni. A nagyon pozitív képen csak annyi a negatívum, hogy házas ember létére viszonya van az üzem egyik modelljével. A leváltás utáni új igazgató természetesen nem tud megbirkózni a feladatokkal. Hiszen amíg csak pletykálni kellett, amíg az övön aluli fúrásokkal kellett „dolgozni”, addig minden rendben volt… Végül vissza kell hívni a régi igazgatót…
„…elmondhatom, hogy sokkal többet nyújtott az elõadás, mint amennyit ér a darab, lényegesen többet hoztak ki belõle a színészek, mint amennyire számítottam. Ez pedig kimondottan a társulat és a rendezõ, Dehel Gábor érdeme… nagyon jó iskola volt ez számomra – jó értelemben vett iskola -, sok tapasztalatot szereztem, amit szeretnék gyümölcsöztetni a továbbiakban… talán a mondanivalóját megjegyezte a közönség, hogy vállaljuk az élet sokszor kellemetlenül komoly játékát, mert vállalnunk kell, olykor még többet is, mint gondolnánk. És ha vállaljuk, akkor játsszuk végig õszintén, minden fals hangzás nélkül, vállaljuk minden buktatójával, akadályaival együtt.” (Tompa Z. Mihály, a szerzõ)
 


Szereplők:


Albert István

Tamás

Novák Mihály

Fülöp Pirike

Kenéz Gergely

Fekete Valér

Szabadi Enikõ

Sebesi Krisztina


Rendező:

Zenéjét összeállította:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 1988.07.01