Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

A.N.Osztrovszkij

A hozománynélküli lány

Dráma négy felvonásban

Forditó: Mikó Imre és Szabó Lajos

„A darab meséje olyan «köznapi», amilyet csak nagy drámaírók választhatnak témául, hiszen csupán arról van szó, hogy egy szegény leány nem kell feleségül annak a férfinak, akit nem szeret, s aki ráadásul jelentéktelen, önzõ törtetõ. Népmesékben elõfordul, hogy a királyfi választása szegény leányra esik. Osztrovszkij ezzel szemben azt példázza, hogy a pénz abszolút, mindenek feletti jelentõségére épülõ társadalomban ez a népmesei happy-ending nem lehetséges. A jobbágyfelszabadítás után rohamosan kapitalizálódó orosz társadalom hamar eltanulja a korábban polgárosult nyugat fagyosan-józan játékszabályait. A tõkés szabadelvûség megteremtette az erkölcsi anarchiát: az eladó lány valóban szabadon vásárolható áruvá vált.
Knurov, ez a tökéletes milliomos-figura, a derûs nyári éjszakai mulatozás alkalmával felelõtlenül kompromittált Larisszának nem nyújthatja a kezét, csak egy párizsi kéjutazást és persze pénzt. Ezt kínálja fel a másik milliomos, Vozsevatov is, amíg kereskedõi becsülete megengedi, idõközben ugyanis Knurov fej vagy írás játékban elnyerte a vásárlási elõjogot.
A szerencsétlen Larissza ideálja Paratov, ez az otromba, selyemfiú álmokat dédelgetõ vidéki fenegyerek, a párbajhõs és nagyivó duhaj trepakot táncol a szerelmes lány érzelmein.” (Utunk, Deák Tamás)
 


Szereplők:


Knurov:

Tanay Emil

Vozsevatov

Karandisev

Robinson

Lakáj

Ogudalova

Potapovna

Larissza

Larissza:

Gábor Katalin


Jelmeztervezõ:

Segédrendezõ:

Zenéjét összeállította:

Ügyelõ:

Súgó:

Maszkmester:

Bemutató: 1959.03.10