Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Szigligeti Ede

A bajusz

Zenés vígjáték három felvonásban

Szigligeti Ede ritkábban játszott darabja ezúttal zenés változatban került a színpadra. A Körös-parti városból elszármazott 19. századi drámaíró társadalmi vígjátékai közül válogatott a társulat és a rendezõ. A cselekmény maga a 18. században, annak is a második felében játszódik egy bécsi villában. Koltai István felesége unszolására bérelte ki a villát, hogy ifjú neje a császári város terein mutatkozhasson. Ám Adelaid csak még jobban elkeseredik: az unalmas vidéki élet után úgy látja, hogy õk divatjamúlt emberek, hiszen a ruházatuk és a fizimiskájuk is különbözik a fõvárosi móditól, ahol a krinolin-ruha dívik, a tornyos paróka és … a bajusz nélküli férfiarc. Ezért rá akarja venni férjét, hogy vágassa le a bajuszát. Idõközben megérkezik nevelõanyja, Thusnelda grófnõ Párisból, hogy ezentúl együtt éljen fogadott gyermekével. Itt vendégeskedik Erzsike is, Koltai húga, majd megérkezik Várközi gróf is. A színteret és a játékot színesíti a két szolgáló, Bandi inas Koltai Istvánnál és Babett komorna Thusnelda szolgálatában. Ám kiderül, hogy a grófnõ nem jókedvében hagyta el Párizst, hanem jókora adósságot hagyott maga mögött és a valóságban a hitelezõk elõl szökött meg.
A bécsi nagyvilágban otthon érzi magát és õ is azonnal Adelaid pártjára áll, vagyis le akarja vágatni a Koltai bajuszát. A bajusz ezúttal nem holmi egyszerû férfi kellék, hanem egy világnézet, egy magatartás jelképe. Jelképe az egyszerû, puritán, hamisságoktól mentes magyar életformának.
A szálak összebonyolódnak majd akkurátusan szétválnak, sok bájos, játékos ötlet kíséretében. Várközi és Erzsike kibékül egymással és az eljegyzés felé tart kapcsolatuk, és közben méltó társává szegõdnek Koltainak, hogy ne adja fel életformáját és meggyõzõdését. A Thusnelda köréhez tartozó Hugolini gróf, a maga piperkõc mivoltában egy üres világ szánalmas figurája, de közben szemet vetett Koltai feleségére, Adelaidra. Bandi és Babett is egymásra lel és õk is a Koltaiék pártjára állnak, hogy megakadályozzák Thusneldáék tervét. Idõközben párizsi lap érkezik, amelyben hírt adnak a grófnõ viselt dolgairól.
Aztán Koltai megjelenik bajusz nélkül, és egybõl fennhéjázón viselkedik, Hugolini el akarja csábítani Adelaidot, de a megbeszélt randevún, ahol Thusnelda Várközit akarja magának, Hugolini pedig Adelaidot, végül is egymásra merednek az összeesküvõk, és hoppon maradnak. Kitárulnak az ajtók és belépnek az igaz párok, az egymásra lelt Koltai házaspár, Várközi és Erzsike valamint a két „személyzet”, Bandi és Babett. A felsült Grófnõ és Hugolini csúfosan távoznak, míg a szerelmesek boldogan ünneplik gyõzelmüket.
 


Szereplők:


Thusnelda grófnõ

Babett komorna

Koltai alispán

Adelaid, a felesége

Erzsi, Koltai húga

Hugolini gróf

Bandi, Koltai inasa

Várközi gróf


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Karmester:

Koreográfus:

Világosító:

Bemutató: 1989.11.09