Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Méhes György

33 névtelen levél

Vígjáték három felvonásban

„Méhes György darabja, a 33 névtelen levél két olyan erõsségével indul közönséget hódítani, mint a humora meg a közkeletû, mondhatni közérdekû témája. Mint a címbeli utalás is elárulja: a rágalom a darabbeli deus ex machina, a cselekmény majdnem hogy a rágalom iskolája – s ebben nem is a leglényegesebb, hogy a színhely is egy iskola. Történhetne bárhol, hisz a rosszindulatú emberszólásnak, a bosszúvágyból, hiúságból, irigységbõl indított «megfúrásnak» nincs térbeli rezervátuma, sajnos.
A 33 névtelen levélben tíz rangos szerep van. Lajos bácsi tanár portréja olyan, akinek magánemberi félszegségeit eleinte megmosolyogják, aztán megbocsájtják, majd tanítványai megérzik benne az emberi lényeget: a jóságot. Borika, a magához méltó társat nem kapott nõ fullánkos férfi szemlélete mellett pompás jellem, modern életlátás, rokonszenves õszinteség rajzolódik ki a színpadon. Õk és társaik védik az igazságtalanul megvádolt fizikatanárnõt, aki egyszerre hívja ki maga ellen intrikus kolleganõje és a nagyhatalmú apával rendelkezõ tanítványa féltékenységbõl születõ haragját.
Méhes nem moralizál, nem ítélkezik és nem oktat ki, a 33 névtelen levél nem készült erkölcsnemesítõ példabeszédnek. És ezért lett jó vígjáték.” (Implon Irén, Fáklya)

 


Szereplők:


Terézia:

F. Bathó Ida

Zsuzsika

Iksz Mihály

Lajos bácsi

Kornél

Jánoska


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Fõvilágosító:

Maszkmester:

Bemutató: 1967.03.20