Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Bella István - Mészöly Gábor - Rossa László

Áni Máni

Háború a csillagért

Avagy Vazamotor visszavág

mesemusical

Az elõadás szövegkönyvét Mészöly Gábor írta Bella István verseinek felhasználásával és Rossa László komponált hozzá zenét. Az elõadásban megjelenõ alakok (Áni Máni, Vazamotor Nátha, Zöld Pizsamabéka, Lápi Settenke) is nagyrészt Bella István költeményeinek szereplõi.
Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költõ, író, mûfordító.1940-ben született Székesfehérváron. Az ELTE magyar-könyvtár szakán végzett. A 60-as évek közepén részt vett a Tiszta szívvel címû antológia létrehozásában. Szerzõje volt az Új Írás és a Napjaink folyóiratnak. Ágh Istvánnal, Buda Ferenccel, Kalász Lászlóval, Raffai Saroltával, Ratkó Józseffel és Serfõzõ Simonnal a Hetek tagja. 1971 és 1977 között üzemi újságíró a Magyar Papírnál, valamint a Papíripari Vállalat népmûvelõje. Hosszú idõt töltött az Élet és Irodalom, illetve az Árgus címû folyóirat szerkesztõjeként, munkatársa volt a Magyar Naplónak. A rendszerváltás után könyvkiadással is foglalkozott.
Elsõ verseskötete, a Szaggatott világ 1966-ban jelent meg a Magvetõ Kiadónál. Legutóbb Tudsz-e még világul? címmel látott napvilágot összegyûjtött verseit tartalmazó könyve és Áni Máni, a zoknihalász gyermekverskötete. Válogatott kötetei: Az ég falára, Testamentom. Mûfordítóként a finnugor folklórral és a lengyel irodalommal foglalkozott. 2006 áprilisában hunyt el.


Szereplők:


Áni Máni

Lápi Settenke

Zöld Pizsamabéka

Delfinmacska

Angórarigó

Vazamotor Nátha

Hardám

Öregakác


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Hangosító:

Bemutató: 2010.09.25