Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Tabéry Géza

Álomhajó

Mai színpadra alkalmazta: Szabó József

Komédia két részben

Tabéry Géza a holnapos Nagyvárad jellegzetes írói alakja (nevéhez fûzõdik az Ady-múzeum elindítása is). Álomhajó címû darabjának õsbemutatója 1922. január 19-én volt Nagyváradon, és az ismert kolozsvári mûvész, Fekete Mihály rendezte.

Közel ötven esztendõ után Szabó József rendezõ az író még élõ özvegyétõl kapta meg a szövegkönyvet, aki aztán „mai színpadra” alkalmazta és prológust írt hozzá, amelyben a játék-konvenciókat világosabbá tette, és amelyben az illuzionista bemutatta a szereplõket, az Álomhajó utasait. Eszerint az Álomhajó a látszat és valóság között botladozó örök emberi komédia. Cselekménye a huszadik század elsõ felében történik, egy tengerparti városban, egy herceg otthonában. A hipnotikus álomban kitárulkozó szereplõk által egy feje tetejére állított világot ismerünk meg, ahol az álomvilágban a képmutatás helyett az igazmondás dominál. Az elõadás zenéjét Boros Zoltán szerezte.

A bemutató megindítója egy váradi ciklusnak, melynek során Szigligeti Ede, Nagy Endre, Bíró Lajos, Emõd Tamás és más Nagyváradhoz kapcsolódó szerzõk drámái is színpadra kerülnek majd – a rendezõ elképzelése szerint.

„Elegáns volt az a bénult kegyelettõl és öntelt szabadosságtól mentes mód, ahogyan Szabó József a darabot felfrissítette” – írja Domokos Géza A Hét-ben.

 


Szereplők:


Frigyes Violence, Méditéréne hercege

Clarimond, a herceg felesége

Depelotte Lambert, illuzionista

Foucherard, a herceg jobbkeze

Jeanette, társalkodónõ Clarimond szolgálatában

Fifi Decolette, gépírónõ

Dr. Charlaton, háziorvos

Fõkomornyik

Elsõ szobalány

Második szobalány


Rendező:

Színpadkép:

Jelmezek:

Súgó:

Maszkmester:

Fõvilágosító:

Hangmester:

Bemutató: 1970.10.24