Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Kanin Garson

Ócskavas nagyban

Dráma

Forditó: Szemlér Ferenc

„A kíméletlen tõkés, aki gátlástalanul tapossa el ellenfeleit, és felkúszik az amerikai közélet magaslataira, közönséges, bárdolatlan ember, alig egy hajszál választja el a hivatásos bûnözõktõl, az amerikai mocsár félelmetes gengszterfõnökeitõl. Ugyanúgy véteti körül magát kétes alakokkal, akik elnökök és alelnökök vállalataiban, de egyszersmind személye körüli szolgálatokat is teljesítenek, ugyanúgy megy el az erõszakig szükség esetén, de fegyvertárához, mint elengedhetetlen kellék hozzátartozik a megvesztegetés, a pénzzel való elkábítás is. Nem hiányzik környezetébõl a kórusból kiemelt dekoratív nõcske sem, aki ugyanolyan engedelmes eszköze, akár a szenátorok, akiket dróton rángat és akik a Fehér Házban becstelen törvényeket gyártanak törvénytelen üzleteihez.
Ez a jellegzetes amerikai „self made man”, aki soha nem csalatkozik ösztöneiben, ezúttal rossz lapra tesz és olyan valakit nyer meg személyes szolgálatára, aki felborítja életét, leleplezi gaz üzleteit és elveszi tõle azt a nõt, akit érzéki rabságban tartott.
A másik Amerika, a haladó szellemû Amerika friss levegõje zúdul a színpadra, és
forgószéllé válik, mint maga az amerikai nép, amely már tanul és lát, és elsöpri egyszer a nyakára ült bitangokat, akik megvásárolják a sajtót, a rádiót, betelepszenek a Fehér Házba, hogy megkíséreljék újabb háborúba sodorni a világot.
A szerzõ vígjátéka a mûfaji kötöttségen túl is feszítõ mondanivalótól duzzad. Igen szerencsésen érzékelteti a két világ harcát, minden figurája egyúttal típus is, és ha nem is élezi ki a két világ közötti harc minden kontrasztját, annál meggyõzõbben döbbent rá az igazságra, kinyitja a szemét mindazoknak, akik számára még talán csodálat tárgyai ezek az erõszakos legények.” ( Zoltán Dezsõ, Fáklya)
 


Szereplők:


Emma „Billie” Dawn

Harry Brock

Paul Versall

Ed Devery

Eddie Brock

Eddie Brock:

Vajda András

Norval Hedges

Mrs.Hedges

Mrs.Hedges:

Szokolay Zsuzsa

Helen:

Máthé Magda

Szállodás

Szállodás:

Tóth Sándor

Manikûrösnõ

Manikûrösnõ:

Pribék Klári

Cipõtisztító

Borbély


Rendező:

Rendező:

Díszlettervezõ:

Bemutató: 1948.12.26