410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube

Történetünk és missziónk

Az 1900-ban alapított, 2011-ben adminisztratív szempontból újjászervezett nagyváradi Szigligeti Színház Bihar megye legnagyobb magyar kulturális intézménye, amelynek elsődleges célcsoportját a térség csaknem 150 ezer magyar anyanyelvű lakosa alkotja. A magyar nyelven színpadra állított és román nyelven feliratozott előadásokat műsorára tűző színház a régióban egyedülálló módon három előadó-művészeti műfajt képvisel. Az intézmény sajátos arculatát a prózai, báb- és tánctagozat együttes jelenléte alakítja ki, melyek műsorpolitikáját a hagyománytisztelés és ugyanakkor a progresszív szemlélet jellemzi.

A Szigligeti Színház vállalása kettős: egyrészt válaszolni azokra a közönségigényekre, amelyek a színházi műfajokkal szemben megfogalmazódnak, másrészt érzékennyé tenni a közönséget a színház alapvető társadalmiságára. Következésképpen a Szigligeti Színház a nyilvánosság olyan tere kíván lenni, amelyben valós párbeszéd zajlik alkotó és befogadó között.

Ennek jegyében a Szigligeti Színház célkitűzésének tekinti, hogy a közönség számára közösségi élményt nyújtson, melyet a színes műsorkínálaton túl a részvételi magatartást elősegítő programok, kiegészítő események és fesztiválok biztosítanak.

A Szigligeti Színház hármas tagoltsága egyedi feltételeket teremt a színházi nevelés lehetőségének, hiszen a színház szervezeti alegységei egy-egy specifikus célcsoport változatos igényeire fogalmazzák meg sajátos válaszaikat.

A Szigligeti Társulat repertoárján a magyar és világirodalom klasszikus és kortárs darabjai egyaránt helyet kapnak. A társulat tagjai nyitottságára és törekvésére jellemző, hogy neves hazai és külföldi rendezőkkel való együttműködésükből olyan, a közönség és a szakma elismerésének egyaránt örvendő produkciókat hoztak létre a színház elmúlt évadaiban, mint Molnár Ferenc Liliom című darabja (rendező: Szikora János), a Magyar Színházak 2015-ös Kisvárdai Fesztiválján nagydíjban részesült, Tadeusz Słobodzianek-dráma, A mi osztályunk (rendező: Anca Bradu) című előadása, vagy Howard Barker: Jelenetek egy kivégzésből című drámája (rendező: Theodor Cristian Popescu).

A Lilliput Társulat a gyermek- és ifjúsági színházi formák számára biztosít társulati keretet. A beavató jellegű produkciókat a Színház az iskolában, iskola a színházban program biztosítja, amely átmenetet képez két színházi forma között, és egy specifikus célcsoport számára megteremti a felnőttszínházzal való kapcsolódási feltételeket. A program különlegessége, hogy mindhárom társulat a maga lehetőségeit felhasználva vesz részt annak lebonyolításában.

A Nagyvárad Táncegyüttes a Szigligeti Színház és a térség legfiatalabb művészeti intézménye, amely a régióban egyedülálló módon a tánc- és mozgásművészetek meghonosítására törekszik. Feladata egyrészt a népi hagyományok képviselete, valamint ezek hasznosítása egy egyedi művészi nyelvezet kialakításában. Az elmúlt évadok kiemelkedő előadásai között tartják számon a Nagyvárosi bújdosók (rendező: Novák Péter), A világcirkusz (rendező-koreográfus: Juronics Tamás) vagy a Stabat Mater (a budapesti Közép-Európa Táncszínházzal közösen; rendező-koreográfus: Kun Attila) táncszínházi előadásokat.