410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Despre noi

Încă de la înființare, Teatrul „Szigligeti” din Oradea a fost caracterizat de profilul său unic în regiune, având în componență trei trupe care reprezintă tot atâtea forme diferite ale artelor spectacolului: Trupa „Szigligeti”, Ansamblul de dans profesionist „Nagyvárad”, respectiv Trupa de păpuși „Lilliput”. Astfel, cea mai mare instituție de cultură de limba maghiară din regiunea nord-vest a țării este în măsură să ofere un program bogat în genuri interpretative și accesibil pentru toate categoriile de vârstă. Repertoriul Teatrului „Szigligeti” reflectă atât respectul pentru tradiție, cât și o deschidere către un limbaj teatral progresiv.

Misiunea Teatrului „Szigligeti” este, pe de o parte, de a evalua permanent așteptările publicului, pe de altă parte de a-l sensibiliza față de temele abordate de piese, aflate în interconectare cu realitatea cotidiană, socială. Prin urmare, Teatrul „Szigligeti” dorește să fie un spațiu al unui dialog real dintre creatorii de teatru și public, această ambiție fiind susținută de oferta de programe suplimentare, precum programul „Teatrul în școală, școala în teatru” (realizat în colaborare cu liceele și universitățile locale), spectacolele de teatru-lectură, programul de voluntari, expoziții, lansări de carte, etc.

Pe parcursul celor cinci ani de activitate, Teatrul „Szigligeti” a găzduit festivaluri importante, precum: Festivalul Ansamblelor Profesioniste de Dans din Transilvania (2012), Festivalul Interetnic de Teatru (2012), și a lansat festivalul „A Holnap után”, dedicat personalităților de renume din Oradea (organizat anual), Festivalul Fux, întâlnire bianuală a teatrelor de păpuși din Transilvania, respectiv Infinite Dance Festival, un program dedicat promovării teatrului-dans.

În 18 septembrie 2015 a avut loc deschiderea oficială a Studioului „Szigligeti”. Noua sală multifuncțională a Teatrului „Szigligeti” găzduiește un atelier, un depozit de decoruri, și două săli, una pentru spectacole, cealaltă fiind ideală pentru organizarea diferitelor evenimente culturale.  Amenajarea imobilului a fost finanțată exclusiv din donațiile unor persoane fizice și companii. 

Receptiv în relația cu oamenii, sensibil la evenimentele socio-culturale, Teatrul „Szigligeti” valorifică posibilitățile din Oradea, un oraș multicultural, adresându-se, prin programul său de supratitrare, deopotrivă, publicului vorbitor nativ de limba maghiară cât și publicului vorbitor de limba română.