Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2012.05.30.

Nagyváradon vendégszerepel Bozsik Yvette előadása

Június 6-án, szerdán 19 órától a nagyváradi Szigligeti Színházban vendégszerepel a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház társulata Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című előadással. A produkciót Bozsik Yvette nemzetközi hírű táncos-koreográfus rendezte, koreografálta Peter Handke osztrák író műve alapján. Jegyek a színház péntárában válthatók keddtől péntekig 9-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.

A szöveg nélküli abszurd előadásban színészek és táncosok alakítják a sokfajta karaktert, az utcákon és tereken látható furcsa és hétköznapi emberek sokaságát. A színpadi akciókat hol megelőzik, hol követik vagy szimultán kísérik a kivetített film jelenetei, melyek Gyergyószentmiklós főterén és annak környékén játszódnak a burleszk némafilm stílusában. Az előadás a lírai, humoros, és groteszk jelenetek váltakozásával, kevés díszlettel és kellékkel, a színészi jelenlétre és a mozgás kifejezőerejére építve beszél az emberi kapcsolatok és a magány viszonyáról. Az előadás a Figura Stúdió Színház és az Udvarhely Táncműhely közös produkciója.

A rendező-koreográfus, Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus. Saját társulata, a Bozsik Yvette Társulat nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttes. Érdeklődése a tánctól a színházig és a filmig terjed. Önálló rendezéseket készített és főszerepeket játszott. Olyan nagy művészekkel dolgozott együtt, mint például Fischer Iván, Halász Péter, John Lurie, Diamanda Gallas és Anton Adasszinszkij. 2000-től a Magyar Táncművészeti Főiskola meghívott tanára, 2003-2007 között a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán oktatott, majd 2008 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola docense, és koreográfiai tanszékvezetője. 1998-ban Hevesi Sándor-díjat, 2001-ben Érdemes művész címet kapott, 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2006-ban pedig megkapta a Kossuth-díjat.