Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.10.18

Dobos Imrét díjazták

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata Színházművészeti-díjjal tüntette ki Dobos Imrét, a Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának színművészét. Az elismerést október 18-án, hétfőn, személyesen vette át a nagyváradi színművész a Budapesten tartott ünnepségen.

Dobos Imre 1941. március 22-én született Marosvásárhelyen, itt végezte a középiskolát és a Színművészeti Főiskolát. 1966-tól 1988-ig a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház, 1988-tól a nagyváradi színtársulat tagja.

A magyar és a világirodalom nagy drámai szerepeinek egész sorát játszotta. Emlékezetes alakításokat nyújtott többek között Bönge (Szabó Magda: Az a szép fényes nap), Angyal mester (Zilahy Lajos: Zenebohócok), Tiborc (Katona József: Bánk bán), Lajos bácsi (Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Niccolo (Matei Vișniec: Bohóc keresteti), az idős Oedipus (Szophoklész: Oedipus király) és Estragon (Samuel Beckett: Godot-ra várva) szerepében.

A Kisvárdai Fesztiválon kétszer – 1992-ben és 2001-ben – kapott díjat, az 1999-es Rövid Dráma Fesztiválján megkapta a legjobb férfialakítás díját. 2005-ben Nívó-díjat és Kovács György-díjat kapott, 2006-ban pedig Kiválósági Díjjal tüntette ki a nagyváradi önkormányzat. 2016-ban, pályakezdésének 50. évfordulója alkalmából a Szigligeti Színház Szigligeti-gyűrűt adományozott neki, majd 2020-ban a színház Életműdíját is megkapta.

A Magyar Művészeti Akadémia törekvése, hogy a magyar szellemi élet minél több jeles művészét, a művészetelmélet és a művészetszervezés, a művészetigazgatás területén tevékenykedő szakemberét támogassa. Ezen célkitűzése elérésének eszköze, hogy a köztestület elismeri és díjazza a kiemelkedő alkotótevékenységet, valamint a művészi és a művészeteket támogató területeken elért teljesítményt; ezzel segíti azt, hogy a díjazottak alkotómunkájukkal tovább gazdagítsák a magyar művészeti életet, illetve hozzájáruljanak a magyar művészeti élet értékeinek feltárásához, megismertetéséhez.
A Magyar Művészeti Akadémia tagozatai – Építőművészeti, Film- és Fotóművészeti, Iparművészeti és Tervezőművészeti, Irodalmi, Képzőművészeti, Művészetelméleti, Népművészeti, Színházművészeti, Zeneművészeti – minden évben tagozatonként két díjról döntenek.