Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.10.04

Elkezdődött Az öreg hölgy látogatása próbafolyamata

Október 4-én kezdetét vette a Szigligeti Színház idei évadának második nagytermi bemutatója, Az öreg holgy látogatása című Dürenmatt-darab próbafolyamata. Az előadást Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője rendezi.

Az olvasópróba elején Novák Eszter köszöntötte az alkotókat, és elmondta, hogy régi vágya teljesül azzal, hogy egy olyan előadást készíthet, amelyben a Szigligeti Társulat összes színművésze színpadra lép. Novák továbbá elmondta, rendező koncepciójának alapvető kérdései, hogy eladó-e a morál? Elfogadható-e az önbíráskodás? Van-e bűneinkre hétköznapi felmentés? A megalkuvás, a gyávaság megbocsájtható-e? „Ezekre a kíméletlen kérdésekre a groteszkkel válaszol a szerző. A készülő előadás egyik legnagyobb kihívása, hogy miként lehet kisszerűségünk és álszentségünk történetét éles és pengeélen táncoló humorral elmesélni — tudunk-e elegendő távolságtartással fogalmazni oly módon, hogy senki se érezhesse magát felmentve” – tette hozzá a rendező.  

Az alkotói stábban, Novák Eszter Jászai-díjas rendező mellett, a magyar színházművészet olyan kiemelkedő személyiségeinek nevét találjuk továbbá, mint Zeke Edit Jászai-díjas díszlettervező, Kárpáti Péter József Attila-díjas dramaturg, Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervező, illetve Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerző. Az előadás női főszerepében a pályafutásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Fábián Enikőt láthatjuk, így a novemberben bemutatandó előadás egyfajta jutalomjáték lesz a Poór Lili-díjas színművésznő tiszteletére.