Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.09.17

Indul az évad – interjú Czvikker Katalin menedzserrel

Hogyan értékeled a nemrég lezárult 2020-2021-es évadot?

Jubileumi évadot terveztünk, hiszen 2020. október 15-én fennállásunk 120. évfordulóját ünnepeltük, de sajnos, a jól ismert okok miatt, ez felemásra sikeredett. Annak mindenképpen örülünk, hogy az évfordulóról egy igazán értékes és nagyszabású produkcióval, a Hamlettel emlékeztünk meg, amelyet a 2021-2022-es évadban is műsoron tartunk. Folytonos készenléti állapot jellemezte működésünket, és a több hónapos lezárások ellenére is szép eredményeket mutathatunk fel. a Szigligeti Színház társulatai az évad során 187 előadást játszottak, több, mint 25 ezer néző előtt. Nézőszám és a jegybevétel tekintetben is a menedzseri pályázatban vállaltak közel 70%-át sikerült teljesíteni. Köszönet illeti ezért munkatársainkat, akik a pandémia és a minket sújtó leépítések ellenére is kitartóan dolgoztak. Még nyáron sem álltunk le teljesen, hiszen mindamellett, hogy itthon is játszottunk, számos hazai és külföldi meghívásnak tettünk eleget.

Milyen gondolatokkal néztek elébe az új évadnak?

A legfontosabb, hogy a barátságtalan külső környezet ellenére is, legjobb tudásunk szerint dolgozunk a továbbiakban is. Igazi közönségbarát repertoárral készülünk a 121. évadunkra, és bízunk abban, hogy a közönség is partnerünk lesz. Izgalommal tölt el, hogy egy hosszabb szünet után most ismét bérletet hirdethetünk, hiszen a nagyváradi színházi életnek a bérletes közönség jelenti az alapját. Most még inkább szükségünk van rájuk – aki támogatni szeretné színházunkat, akinek fontos az, hogy közösségformáló tevékenységünket tovább folytathassuk, az egy bérlet vásárlásával tudja ezt leginkább megtenni. Hosszú idő után most először emeltünk jegy- és bérletárakat, de árképzésünk is azt tükrözi, hogy érdemes bérletet váltani, hiszen ilyen formában kedvezményes áron tekinthetik meg az előadásokat. Külön öröm, hogy immár negyedik vándorbérletünket indíthatjuk útjára, hiszen Nagyszalonta, Margitta, Nagykároly mellet idén a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházba is elvisszük produkcióinkat.

Milyen előadásokkal, eseményekkel készülnek a társulatok az új évadra?

Az új évad első bemutatóját október 1-én tartjuk. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét Anca Bradu rendezi, akinek a neve jól cseng a nagyváradi színházbarátok körében. Ez az előadás nemcsak azért különleges, mert a magyar drámairodalom ezen kiemelkedő alkotását egy román színházi alkotó viszi színre, hanem azért is, mert szinte a teljes Szigligeti Társulat színpadra lép majd. Külön öröm, hogy a két főszerepet társulatunk fiatal tagjai, új arcai, Kocsis Anna és Scurtu Dávid játsszák. Október elején az ötödik FuxFesztivált szervezi a Lilliput Társulat, amelyen jelen lesz az erdélyi hivatásos bábtársulatok színe-java. Szilveszterkor ismét operettel készülünk, februárban pedig a Nagyvárad Táncegyüttes fennállásának huszadik jubileumát ünnepeljük. Tavasszal a Nagyvárad Táncegyüttes lesz házigazdája az Erdélyi Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának, és reményeink szerint a HolnapUtán Fesztivál tizedik kiadását is megszervezhetjük.

 

Lejegyezte: Biró Árpád Levente