Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.09.03

Fiatal operatehetségek a színházban

A Coopera produkciós iroda 2021-ben Musicum Laude címmel, fiatal, pályakezdő operénekeseknek indított bel canto mesterkurzust együttműködő partnereivel közösen. A Partiumi Keresztény Egyetemen most zajló kurzuson olyan világszinten elismert, az operavilágban ma is gyakorló művészekként dolgozó mestertanárok oktatnak, mint a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, Berkes János Érdemes Művész, a Liszt-díjas Molnár Levente és Marian Boboia. A kurzus egy énekversennyel egybekötött hangversennyel zárul szeptember 4-én a Szigligeti Színházban, amelyre szeretettel várják a közönséget, a belépés ingyenes.

2021-ben indította útjára Musicum Laude zeneművészeti tehetséggondozó programját a Coopera és együttműködő partnerei: a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Központ Kft., a Művészeti Alap Értetek Egyesület és a Partiumi Keresztény Egyetem. A program – a zenei tehetségkövetés és -gondozás intézményesített, új formája – Molnár Levente Liszt-díjas világhírű bariton, a projekt művészeti vezetőjének és Bocskor-Salló Lóránt a Coopera ügyvezető igazgatója, az ARTSTART4U Egyesületek operatív vezetőjének ötlete nyomán született. Az operaénekes vezetésével működő ARTSTART4U Egyesületek több mint öt éve rendeznek hasonló klasszikus zenei mesterkurzusokat az anyaországban és Erdélyben egyaránt. E munka során nyert tapasztalat erősítette meg a tehetséggondozó iskola-műhely szükségességében, amely a hagyományos zeneoktatási rendszer mellett, hézagpótló jelleggel, testreszabottan biztosítaná a fiatal tehetségek, különös tekintettel a pályakezdő operaénekesek, emberi és művészi fejlődését.

A hétnapos, ingyenes bel canto mesterkurzust szeptember 4-én követi a Musicum Laude énekversennyel egybekötött gálakoncert, amelyen a legtehetségesebb hangok mérettethetik meg magukat. A versenyzőket a Nagyváradi Állami Filharmónia kíséri. A zenekart a Semperoper Dresden fiatal karmestere, Budányi György vezényli majd. Az est színpadi rendezője, műsorvezetője Novák Péter lesz. Az énekverseny díjai között a Coopera jövőbeni előadásaiban való szerep-, fellépési- és további, a fiatal operaénekesek pályáját segítő lehetőségeket találhatunk. A 19 órakor kezdődő, ősznyitó gálakoncertet a szervezők ajándékként szánják a közönségnek, így a belépés ingyenes.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából létrejövő mesterkurzus oktatói – akik az énekverseny zsűrijét is alkotják – a Kárpát-medencei operaélet nemzetközi szinten is elismert tagjai: a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, Berkes János és a Liszt-díjas Molnár Levente, Marian Boboia, hozzájuk csatlakozik Prof. Dr. Ionel Pantea.