Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.06.25

A tizedik vőlegény

A Duna Táncműhely legsikeresebb produkciójával, A tizedik vőlegény című táncszínházi előadással vendégszerepel Nagyváradon, a Szigligeti Színházban, június 30-án, szerdán, 19 órától.

 

A férfi élet hagyományvilágában, az egyik legszertartásosabb pillanat a férfivá avatás rítusa volt. A férfiszervezetek által felállított próbatételek sora volt hívatott arra, hogy a fiatal legény, férfiként foglalhassa el helyét a közösségben. Ezeknek az avatási szokásoknak a legszélsőségesebb formáit ismerjük. Mai szemmel nézve és mai szóval élve, olykor ezek a beavatások a brutalitásig fajultak, mégis erényként fogható fel az ünnepélyesség, amely körül ölelte. Az ősi beavatási szertartások, férfivá avatási rítusok a civilizált társadalomban tulajdonképpen eltűntek. Halvány nyomai megtalálhatóak ugyan, de a szertartás és az ünnepélyesség teljes hiánya jellemzi. Talán az egyetlen ilyen esemény az esküvő előtti legénybúcsú, amelyben még fellelhető a régi rítusok révülete és kábulata.

 

Az előadásra jegyek már kaphatók a színház jegypénztáraiban, illetve online, a www.szigligeti.ro weboldalon. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét arra, hogy az előadásra Vendégváró bérlet váltható, amely a Szigligeti Színház három nyári vendégelőadására érvényesíthető. A kedvezményes árú bérlet vásárlói ugyanakkor ajándékként, ingyenesen tekinthetik meg a június 22-ei Verso vagy a július 1-ei Beethoven V. című táncelőadásokat.

 

A Vendégváró bérlet előadásai:

 

Június 30., szerda, 19:00, Szigligeti Színház nagyterem

A TIZEDIK VŐLEGÉNY

r.: Juhász Zsolt

Duna Táncműhely

 

Július 2., péntek, 19:00, Szigligeti Színház, nagyterem

SISI

r.: Topolánszky Tamás

GG Tánc Eger

 

Július 11., vasárnap, 19:00, Szigligeti Színház, nagyterem

Huszka Jenő – Szilágyi László

SISSI, A MAGYAR KIRÁLYNÉ

r.: Kero ©

Monarchia Operett