Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.06.05

Színháztörténeti pillanatok a HolnapUtán Fesztiválon

Percekig tartó vastapssal ünnepelte a nagyváradi színházak színművészei közreműködésében színpadra vitt Help! című koncertszínházi előadást a közönség a HolnapUtán Fesztivál második napján. A produkció célja volt, hogy felhívja a figyelmet a Bihar Megyei Tanács által a közelmúltban közzétett, a kulturális intézmények átszervezéséről szóló hírek veszélyességére. 

A kétórás, egyszeri és megismételhetetlen produkcióval valósággal színháztörténetet írtak a két színház színművészei, hiszen az elmúlt hat évtized alatt még soha nem fordult elő, hogy magyar és román színészek közösen léptek volna színpadra egy egész estét produkció keretében. A Help! című koncertszínházi esemény apropóját a Bihar Megyei Tanács nemrég napvilágot látott hírei adták. Ezek értelmében a Bihar Megyei Tanács elnöke a színészek szerződéseinek egyoldalú módosítását, további létszámcsökkentéseket, a színházak és filharmóniák összevonását és középtávon ezek projektszínházi alapon való működtetését tűzte ki céljául.

Az est során a színművészek magyar és román nyelven ismertették nézőpontjaikat az őket ért támadásokkal szemben, mindeközben pedig a közösségimédiában megjelent kommenteket, illetve a legfontosabb szakírásokat is felolvasták. A szöveges részletek mellett többek között olyan nemzetközi előadók slágerei hangzottak el, mint a Pink Floyd, Bob Dylan, Robbie Williams, de több olyan dal is műsorra került, amelyet maguk a színészek írtak a rövid, csupán egyhetes próbafolyamat alatt. 

A Help! koncertszínházat Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője rendezte, a közönség pedig kitörő örömmel fogadta a május 21-én megkezdett művészi kiáltvány folytatását. 


A Help! koncertszínház létrehozásában a következő művészeknek köszönjük a közreműködését:

Ének:

Sorin Ionescu, Denisa Irina Vlad, Ioana Gajdó, Dometi George, Angela Tanko, Mihaela Gherdan, Adela Lazăr, Răzvan Vicoveanu, Alina Leonte , Anda Tămășanu, Ciprian Ciuciu, Georgia Căprărin - a Regina Maria Színház színművészei

Balogh Attila, Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Dobos Imre, Gajai Ágnes, Hajdu Géza, Hunyadi István, Kovács Levente, Kiss Csaba, Kocsis Anna, Kocsis Gyula, Kovács Enikő, Pitz Melinda, Scurtu Dávid, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi, Tóth Tünde, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília - a Szigligeti Színház színművészei, valamint Bozsódi-Nagy Orsolya irodalmi titkár

Közreműködők:

Vajda Zoltán - ügyelő

Hodu Péter, Zsurka József - hangosítók

Nagy Imre, Oláh Gergő - világosítók

Fekete Enikő - művészeti titkár