Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.06.04

Elkezdődött a IX. HolnapUtán Fesztivál

A nagyváradi művészek figyelemfelkeltő villámcsődületével, illetve a Miskolci Nemzeti Színház utóbbi évadainak legsikeresebb előadásával, a Feketeszárú cseresznyével vette kezdetét a IX. HolnapUtán Fesztivál. 

"Köszöntöm önöket. Ebben az ünnepi, fesztiválos időben nem tudunk nem gondolni arra, hogy a nagyváradi kulturális intézményeket milyen veszély fenyegeti" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a fesztivált Sebestyén Hunor, a Szigligeti Társulat színművésze. Rövid köszöntőjét követően a társulat tagjai Aretha Franklin Think című dalára készült koreográfia kíséretében olvasták fel a nemrég felmerült, a nagyváradi kulturális életet felforgató megyei tanácsi tervek kapcsán megszerkesztett öt pontjukat. 

A rövid villámcsődületet követően a közönség a Miskolci Nemzeti Színház Feketeszárú cseresznye című előadását láthatta. A Hunyady Sándor-darab Szőcs Artur rendező adaptációjában, valamint a miskolci színművészek lendületes előadásában a nagyváradi közönséget is elvarázsolta. A magyar és szerb népdalokkal gazdagított, eredeti katonalevelekkel árnyalt magával ragadó világháborús szerelmi történetet álló tapssal ünnepelték a HolnapUtán Fesztivál első napjának nézői. 

Június 4-én, a fesztivál második napján a Help! című koncertszínházi eseményre kerül sor, amelyben magyar és román színészek közösen énekelnek forradalmi hangulatú, magyar, román és angol nyelvű dalokat, mintegy folytatva a május 21-én a váradi főtéren elkezdett művészi kiáltványt.