Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.03.25

Csongor és Tünde: próbakezdés

Március 25-én, csütörtökön elkezdődött a Szigligeti Társulat 2020/2021-es évadja utolsó nagyszínpadi produkciójának próbafolyamata. A társulat a tervek szerint május 30-án mutatja be Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeményét, Anca Bradu rendezésében.

Vörösmarty Mihály drámai költeménye 190 évvel ezelőtt, 1831-ben jelent meg először nyomtatásban, majd teljes színházi bemutatójára 1879-ben került sor. Az alkotást az irodalmi és kulturális emlékezet a legnagyobb klasszikus magyar drámák között tartja számon, így a társulat, a nagyváradi teátrum százhuszadik, ünnepi évadának méltó lezárásául szánja a produkciót.

Anca Bradu, az előadás rendezője a következőképpen fogalmaz a műről: „A szöveg színpadra alkalmazása kihívást jelent, annál is inkább, mivel annak megjelenésétől évszázadok választanak el minket, dramaturgiai és előadóművészeti tekintetben is. Ezért rendezői víziómban a drámai költemény korszerűségét és egyetemességét kutatom. A fiatal romantikus hős identitáskeresésében a mai fiatalemberek dilemmáit kívánom láttatni. Csongor a XXI. századi fiatalok érzékenyégét kévpiseli majd, aki szenvedélyesen keresi a lelki erejét, hogy szembenézhessen korunk legnagyobb démonjaival – a csalódással és depresszióval. Csongor utazása térben és időben egyaránt megvalósul, az előadás színei ugyanis a huszadik század meghatározó pillanatait felidézve jutnak el korunk ábrázolásáig.”

Anca Bradu ötödik alkalommal dolgozik együtt a Szigligeti Társulattal; a Kasimir és Karoline (2009), A kávéház (2009), a kisvárdai fesztivál nagydíját elnyert A mi osztályunk (2015), illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozóra meghívást kapott A kaukázusi krétakör (2017) című előadásokat jegyezte rendezőként.