Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.03.10

Száz éve született Papp Magda

Papp Magda 1921. március 10-én született Kolozsváron. Énekesnõi diplomáját 1943-ban szerezte meg a Magyar Királyi Kolozsvári Zenekonzervatóriumban, ahol elõbb Zsembery Elvira (zongora), majd Mihályffy Irén (ének fõtanszak - akadémiai osztály) irányításával végezte tanulmányait.
1944-tõl a nagyváradi zeneiskola magánének tanára.
Koncerténekesnõi pályáját 1947-ben önálló dal- és áriaesttel kezdte Nagyváradon. Tanári hangversenyek, filharmóniai és kamarazenei hangversenyek, irodalmi mûsorok mindenkori meghívottja. A nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Ének- és Zenekarának állandó szólistája. Az 1954-1955-ös évadban a Kolozsvári Állami Magyar Opera magánénekese. Családi okok miatt tér vissza Nagyváradra. 1955-1975 között a Nagyváradi Állami Magyar Színház tagja, húsz operett és daljáték fõszerepét magába foglaló repertoárral. Színházi karrierjének évei alatt is állandó vendége a hangversenyeknek, irodalmi mûsoroknak. Különösen nagy figyelmet szentelt a kortárs hazai zeneszerzõk énekhangra írt mûveinek bemutatására. Számos õsbemutató fûzõdik nevéhez. Elõadómûvészi tapasztalatait a hetvenes évek derekán nagysikerû sanzon-estek alkalmával gyümölcsöztette.
Az 1982-ben megjelent nagylemezén (Szállunk a nyárból…, Electrecord, Bukarest) dalokat és sanzonokat énekel. A 2003-ban megjelent CD-jén dalokat, sanzonokat, népdalfeldolgozásokat énekel. (Erdélyi hangok 2., Kriterion, Kolozsvár). A kolozsvári, bukaresti, budapesti rádió máig õrzi felvételeit. A bukaresti TV több mûfajban örökítette meg mûvészetét. Egész pályafutása alatt tanárként hivatásának tekintette a tehetséges fiatal énekesek pályára segítését. Többen közülük világhírû mûvészekké váltak.
Élete utolsó két évét Békéscsabán, gyermekeinél töltötte. Az 1990/1991-es tanévtõl a Békéscsabai Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola magánének tanára volt.
1992. május 25-én hunyt el Békéscsabán. 2007.május 25-én újratemetik hamvait a nagyváradi Rulikowski temetõben, és a mûvésznõ halálának 15. évfordulója alkalmából jótékonysági emlékestet szerveznek a színházban, majd november 1-én ünnepélyesen felavatják síremlékét.
Fõbb szerepei: Rosalinda (J. Strauss: Denevér), Arzéna, Szaffi (J. Strauss: A cigánybáró), Szilvia (Kálmán Imre: Csárdáskirálynõ), Francia királykisasszony (Kacsóh Pongrác: János vitéz), Zórika (Lehár Ferenc: Cigányszerelem), Liza (Lehár Ferenc: A mosoly országa), Glavari Hanna (Lehár Ferenc: A víg özvegy), Lucy (Jacobi Viktor: Leányvásár), Rolla (Szirmai Albert: Mágnás Miska).

A fotón Belényi Ferenc és Papp Magda láthatók A mosoly országa című előadásban. 

A Szigligeti Színház alkotói közössége és nézői az alábbi zenés összeállítással emlékeznek Papp Magdára. A felvételen elhangzanak a Megkondult a kecskeméti öreg templom nagyharangja, a Hamis a rózsám, a Bíró uram, bíró uram, illetve az Egy cica, két cica című dalok (kísér Dankó Pista és zenekara). A felvételen ugyanakkor Papp Magda saját életét is felidézi. A felvétel a Szigligeti Színház archívumából származik.