Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.03.02

A tigris - premier és könyvbemutató a hétvégén

Március 6-án, 19 órától mutatja be a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Gianina Cărbunariu A tigris című drámáját. A kortárs produkció egy megtörtént esetet dolgoz fel a kortárs román drámaírás kiemelkedő alakjára jellemző humorral és iróniával. Az előadást Tóth Tünde rendezi.

2011. december 13-án a szebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval.  Cărbunariu áldokumentum-színházi drámájában, a Mihaela nevű nősténytigris városi portyájáról a város közösségének különböző tagjai beszélnek, sajátos nézőpontjukból. Így, a dráma a kortárs európai és romániai társadalom működésének keresztmetszetét is nyújtja.

A darabválasztásról Tóth Tünde rendező elmondta: „A Tigris című szöveget a Szinház folyóirat internetes portálján olvastam először, és azonnal megfogott egyrészt a darab szerkezete, másrészt az éles társadalomkritika, harmadrészt pedig az, hogy elsősorban színészként nagyon sok lehetőséget láttam benne”. A rendezői koncepcióval és próbafolyamattal kapcsolatban, Tóth Tünde hozzátette: „Laza asszociációk füzére maga az előadás, a burleszk és az abszurd között lavírozunk. Sokat beszélgettünk a színészekkel arról, hogy mit gondolnak a szöveg által felvetett problémákról. Mindennek megvizsgáltuk a színét és a fonákját. Alapvetően jókedélyű próbafolyamat volt, s reméljük, ebből valamit át tudunk adni majd a közönségnek”.

Vasárnap, március 7-én, 17 órától kerül sor Gianina Cărbunariu Hétköznapi emberek című, magyar nyelvű drámafordításokat tartalmazó kötetének bemutatójára. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem kiadója által gondozott kötet Gianina Cărbunariu személyében olyan alkotót mutat be magyar nyelven, akinek a szövegei nem az íróasztal magányától tartanak a kiadók, szerkesztőségek és a színpad felé, hanem a mindennapok élő valósága és a színházi alkotás folyamata szüli és alakítja őket. Párbeszéd ez, amely során a beszélgető felek mindenike alakul, akárcsak a jó fordításban: a más nyelvben igazán otthonra találó szöveg nem csupán a másságot hozza közelebb, de hat magukra az egymással beszélgető nyelvekre is. A könyvbemutatót követően, 19 órától A tigris második előadására kerül sor. 

A premierre és könyvbemutatóra a Búcsú a Szigligeti Stúdiótól eseménysorozat keretén belül kerül sor. Az eseménysorozat társszervezője a Varadinum Kulturális Alapítvány.

Jegyek a színház jegypénztárában kaphatók.

Játsszák: Balogh Attila, Dimény Levente, Szotyori József, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília

Rendező: Tóth Tünde

Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos

Súgó: Tentea Katalin

Ügyelő: Joó Emília