Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.01.28

Tíz éve együtt - beszélgetés és felolvasószínházi előadás

Tíz évvel ezelőtt, 2011. január 27-én döntött úgy a Bihar Megyei Tanács, hogy a városban működő előadóművészeti intézmények magyar társulatainak összevonásából létrehozza az önálló nagyváradi magyar színházat. A Szigligeti Színház erre, illetve a Szigligeti Társulat alapításának százhuszadik évfordulójára emlékezve, jubileumi eseménysorozatot szervezett, amelynek január 27-ei, szerdai napján beszélgetésre és felolvasószínházi előadásra került sor.

A kerekasztal-beszélgetésre a Szigligeti Színház társulatainak egykori és jelenlegi művészeti vezetői kaptak meghívást. A beszélgetést Bozsodi Nagy Orsolya, a színház irodalmi titkára kezdte, felidézve, hogy az önálló magyar intézmény megalapítása koránt sem történt zökkenőmentesen. Az önállósodás törekvéséről Dimény Levente elmondta, az akkori kulturális államtitkártól kértek tanácsot, az akkor épp Nagyváradon rendező Szabó K. István segítségével, aki később művészeti igazgatója is lett a Szigligeti Társulatnak. A színházszervezés lépéseit Czvikker Katalin idézte fel, kitérve arra, hogy milyen fontos volt az egyes társulatok szakembereivel való együttműködés az új struktúra kialakításában.

Szabó Enikő Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes egykori tánckari tagja, jelenlegi művészeti vezetője, illetve Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat egykori irodalmi titkára és jelenlegi művészeti vezetője az átmeneti időszak kihívásairól és szépségeiről, valamint a társulatok fejlődését jelző mérföldkövekről beszéltek. Szabó K. István felidézte, művészeti vezetése alatt a társulatot a bátorság, kíváncsiság és vállalkozó szellem jellemezte, amelynek eredményeképpen egy elhanyagolt együttes képét egy feltörekvő társulat képe váltotta fel. Novák Eszter, a Szigligeti Társulat jelenlegi művészeti vezetője elmondta, folytatta az előző művészeti vezető által megkezdett társulati munkát, és a színészekben rejlő tehetség jobb kihasználtságára helyezte a hangsúlyt. Ebben segítségére volt, hogy a Szigligeti Stúdió kialakítása és átadása által egyszerre több próbafolyamatot is lebonyolíthattak.

Czvikker Katalin főigazgató és Novák Eszter művészeti vezető arról is szót ejtettek, hogy jelenleg nagy nehézségek elé néz a teátrum, részszint a Bihar Megyei Tanács által előirányzott létszámleépítés miatt, részszint pedig amiatt, hogy a Sonnenfeld palota márciustól esedékes felújítása miatt a társulatoknak ki kell költözniük a közadakozásból felújított egykori nyomdaépületből. Czvikker Katalin ugyanakkor elmondta, ott a színház, ahol a társulat, és kiemelte, az általa nagyrabecsült munkatársaival és társulati tagokkal meg fogják találni a módját annak, hogy átvészeljék a nehéz időszakot.

Az est további részében Czvikker Katalin Szépélet című drámájának felolvasószínházi előadását láthatták a szép számban összegyűlt érdeklődők. A drámában életszagú történéseket követhetünk végig, a hősök pedig mintha régi jó ismerőseink volnának. Hagyományaikhoz ragaszkodó öregek, minden hájjal megkent fusizók, megélhetésükért küzdő munkásemberek népesítenek be egy tüchtig kisvárost, amelynek fontos találkozási pontja a színházi jegypénztár. Ez az a hely, ahol minden történet összefut: mentőszolgálati események borzolják a kedélyeket, magánéleti válságok kavarják fel az állóvizet, semmi sem a régi, és a kulisszák mögötti varázslatos világban is mintha káosz uralkodna. Az előadást Novák Eszter rendezte, Kardos M. Róbert, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Kiss Csaba, Kovács Enikő, Fábián Enikő, Scurtu Dávid, Dobos Imre, Tasnádi-Sáhy Noémi szereplésével. Az előadás végén Czvikker Lilla énekelt, a társulat pedig a kerek születésnapját ünneplő főigazgatót is felköszöntötte.