Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.01.15

Tíz éve együtt - a sokszínű színház ünnepi hete

Január 23-31. között előadásokkal, online premierrel és kiegészítő programokkal ünnepli alapításának százhuszadik és újraszervezésének tizedik évfordulóját a nagyváradi Szigligeti Színház.

A jubileumi évadot októberben a Hamlet című előadás díszbemutatójával indította a teátrum, akkor az 1900. október 15-ei színházmegnyitóra emlékeztek a színház munkatársai és a közönség. Ez alkalommal a tíz évvel ezelőtti újjászervezést és a Szigligeti Színház három társulatának – Szigligeti Társulat, Lilliput Társulat és Nagyvárad Táncegyüttes – alkotói munkásságát is visszaidézik a szervezők.

Előadásprogram

A jubileumi hét előadásprogramja a decemberben bemutatott Kabaré 120 című előadással indít, január 23-án, 19 órától. A Novák Eszter által rendezett produkció kétórányi kikapcsolódást és felhőtlen szórakozást ígér. Január 24-én, 19 órától az utóbbi évek legsikeresebb és legtöbbet műsorra tűzött produkcióját, a Bányavirágot láthatja a közönség a Szigligeti Stúdióban. Szintén január 24-én kerül sor a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválja fődíjas előadásának, a Lila ákácnak az online premierjére, amelyre jegyek az eszinhaz.hu oldalon kaphatók. Január 29-én, 19 órától a nyáron bemutatott könnyed komédiát, a Főnixtervet tekinthetik meg az érdeklődők a színház nagytermében. Az utolsó januári hétvégén, 30-án, 19 órától a szatmárnémeti Harag György Társulattal koprodukcióban készült Gyerekjáték című drámát, január 31-én, 19 órától pedig a Lila ákácot tűzi műsorára a Szigligeti Társulat. A Lilliput Társulat két előadással készül a jubileumi héten: január 24-én, 17 órától A csodálatos kalucsni című előadást, január 28-án, 18 órától pedig a Valahol Európában című nagysikerű musicalt láthatja a közönség.

Nyílt próbák, rendhagyó tanórák

Január 25-én a két készülő stúdióelőadás nyílt próbáját tekinthetik meg az érdeklődők: 17 órától Az ember tragédiája, 18 órától pedig a Tigris című próbák kerülnek műsorra. Az előadásokra előzetes regisztráció szükséges, amely a színház Facebook-oldalán és weblapján közzétett regisztrációs ív kitöltésével lehetséges.

A jubileumi hét fontos programpontját képezik azokat a rendhagyó tanórák is, amelyeket január hónapban tartanak a stúdióelőadások rendezői. Tasnádi-Sáhy Péter és Tóth Tünde a készülő produkciók kapcsán beszélnek színházról, alkotásról és a drámaszövegekhez kapcsolódó társadalmi kérdésekről nagyváradi és Bihar megyei középiskolások számára.

Beszélgetés és felolvasószínházi előadás

Január 27-én, szerdán, 17 órától az elmúlt tíz év sikereit idézik fel egy kerekasztal-beszélgetés formájában a Szigligeti Színház egykori és jelenlegi vezetői. A beszélgetésen szó esik majd az önállósodási törekvésről, arról, hogy a változást hogyan élték meg a társulati tagok, és arról is, hogy melyek a legnagyobb sikerélményei az egyes társulatoknak.

Ezt követően, Czvikker Katalin főigazgató Szépélet című drámáját láthatja a közönség. A Novák Eszter által rendezett felolvasószínházi előadásban egy kisváros életszagú történéseit követhetjük végig. A Szépélet szereplői szinte kivétel nélkül megfordulnak a városi színház jegypénztárában, amely egyfajta olvasztótégelye lesz így különböző élethelyzeteknek, sorsoknak. A 19 órától, a Szigligeti Stúdióban kezdődő ingyenes felolvasószínházi eseményre előzetes regisztráció szükséges.

Jubileumi évad imázsvideó