410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.01.01

Az újévben is a Szigligeti Színházzal!

A Szigligeti Színház ezúton fejezi ki köszönetét mindazoknak a nézőknek, akik jegyet vásároltak az ünnepi előadások valamelyikére. Mint ahogy arról korábban tájékoztattuk közönségünket, a Bihar Megyei Prefektúra december 28-án jelentette be, hogy Nagyváradon 3 ezrelék alá esett a megbetegedések aránya, így a városban feloldották az előadóművészeti intézményekre vonatkozó korlátozást. A nézők rekordrövid idő alatt válaszoltak színházunk felhívására, és szép számban voltak jelen a Kabaré 120 című előadás ünnepi bemutatóin. 

Tekintettel arra, hogy az érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően, a teremkapacitás csupán 30%-át használhattuk, decembe 30-án és 31-én összesen három előadást - egy főpróbát, egy előbemutatót és a bemutatót - láthatta a közönség. Idén, rendhagyó módon, az érdeklődők online, otthonuk kényelméből is megtekinthették szilveszteri előadásunkat, és számításaink szerint közel kétszázan követték a közvetítést a világ minden tájáról.

A szilveszteri bemutatót követően, a hagyományoknak megfelelően, 2021. január 2-án, 16.30 és 20.00 órától is műsorra tűzte a teátrum a Novák Eszter által rendezett előadást, amelyben klasszikus kabaréjelenetek, színházi sztorik, operett- és slágerrészletek is helyet kaptak. A szilveszteri bemutató rendezője Novák Eszter Jászai Mari-díjas rendező. 

A rendhagyó óévbúcsúztató alkalmával Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója beszédében kiemelte: 

"A jövőbe tekintés most szomorúbb, mint valaha, mert egyre kevesebben leszünk és egyre több teret veszítünk el abból is, amit mi magunk alakítottunk színházi térré. Több munkatársunktól meg kellett válnunk és ez a megrendítő tapasztalat, ez a seb, nagyon nehezen gyógyul. Dédelgetett terünk a Szigligeti Stúdió átépítésre kerül, el kell hagynunk azt, és míg elkészül, újra alternatív terek keresésébe kell fognunk. Ha kihívásként fogjuk fel mindezt, talán könnyebben megy majd a továbblépés, de mind tudjuk, hogy ez ma, itt Nagyváradon nem egyszerű. Talán ha az összetartás, összefogás kicsit erősebb volna, ha mi magunk magunkért gyakrabban összefognánk, lehetne a helyi magyar kultúrateremtés is könnyebb. Ha időnként egyes kérdésekben, együtt és egyet gondolnánk mi mind, nagyváradi magyarok és ha ezen közös gondolatok egyike lehetne a színház, akkor mind épített örökségünk, mind a benne élő és dolgozó társulat is kevésbé lenne kiszolgáltatott. 

Tudjuk, hogy küzdelmes lesz a jövő év, de hisszük, hogy harcainkat emelt fővel, büszkén és méltósággal vívjuk meg, és ha néhány társunknak el is kellett engednünk a kezét igyekszünk gondoskodni róluk. Számítunk a nagyváradi és Bihar megyei magyar közösség összefogására és kiállására színházunk megerősítésének ügye mellett, hiszen sokan sokfélék vagyunk, de abban mind egyetértünk, hogy szeretjük a színházat, mely immár 120 éve városunk szívében létezik."

A teljes videóüzenet itt tekinthető meg: