Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.12.15

Döntött a Bihar Megyei Tanács: leépítés a Szigligeti Színháznál

A Bihar Megyei Tanács december 15-ei döntése értelmében 30%-os létszámleépítést kell eszközölnie a Szigligeti Színháznak. A megyei önkormányzat elnöke által előirányzott, a Bihar megyei kulturális közintézményeket célzó átszervezés eredményeként, a Szigligeti Színház közel negyven alkalmazottjától kell megváljon. A döntést a tanácselnök, Ilie Bolojan, a megyei költségvetés pandémia miatt várható csökkenésére alapozva hozta meg.

„Az előírt létszámcsökkentés minden szempontból fájdalmasan érinti az intézményt” – fogalmazott Czvikker Katalin főigazgató, majd hozzátette: „A működőképesség megőrzése érdekében a leépítés a Szigligeti Színház minden szervezeti egységét (társulatok, tárak, osztályok) érinti, kevésbé a művészszemélyzetet. A Szigligeti Színház eddig is erőn felül teljesített, vállalt gazdasági mutatóit folyamatosan felülmúlta, legyen szó saját bevételről vagy fizető nézőszámról. Nyilván, a kisebb létszám a teljesítményre is kihat, és minden egyes munkatársunkra többletmunka hárul majd.”

Az önkormányzat által elbocsátott munkatársak megsegítéséért a Szigligeti Színház, a Szigligeti Kulturális és Jótékonysági Alapítvánnyal közösen gyűjtést szervez. Ennek célja, hogy az év legnehezebb, téli hónapjaiban munka nélkül maradt kollégák egy új állás betöltéséig, de legfeljebb három hónapig, anyagi támogatásban részesüljenek. Első körben, az adományozni kívánókat a Szigligeti Színház jegypénztárába várja a teátrum, ahol tetszőleges pénzbeni felajánlásaikért cserébe a Szigligeti Színház 2021-es falinaptárai közül választhatnak. A falinaptárak igénylése regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linken tehetnek meg az érdeklődők: https://forms.gle/RnDmWVihRtoRvWSK9.

Segítségüket, szolidaritásukat előre is köszönjük!