Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.11.24

"A művészeknek reagálniuk kell az őket körülvevő valóságra" - interjú Zakariás Zalánnal

A Napnyugat expressz immár a harmadik közös munkád a Szigligeti Társulattal. A művészek kérésére tértél vissza. Hogyan dolgoztatok korábban együtt, hogyan alakult ki ez a jó összhang?

Számomra nagyon fontos az emberség, az emberi kapcsolatok elmélyítése a munkám során, én így tudom a legtöbbet kihozni magamból és ezáltal a színészekből is, talán ez az oka, hogy a Szigligeti közössége visszavárt, ami valamilyen szinten nemcsak a munkám, de a személyes hozzáállásom eredményességét is visszaigazolja.

Hogyan bukkantál rá Matei Vișniec Napnyugat expressz című drámájára? Miért pont ezt a drámát választottad, amikor a Szigligeti Társulat felkért a munkára?

Miután megrendeztem a Migránsoook c. drámáját az udvarhelyi társulattal, melyben a bevándorlás dilemmájáról beszélünk, az író elküldte ezt a szövegét is, ami az ellenpólusról: a kivándorlásról szól. Elolvasva, tudatosult bennem, hogy valójában nem két vég pólusairól van szó, hanem ugyanazon ág tovább gyökerező problémáiról. Mind a bevándorlást (migráció), mind a kivándorlást ugyanazok az okok váltják ki: elégedetlenség, szegénység, anyagi jólét reménye; egy álmot ígérnek valóra váltani, a valóság azonban mindkét esetben merőben más tények elé állítja a próbálkozót. Úgy gondoltam, hogy mindkét esetről nyilatkozni szeretnék az előadásaimon keresztül, és tudtam, hogy a Szigligeti Társulattal ezt sikeresen meg is tudom valósítani.

Milyen rendezői koncepcióra építetted az előadást?

Sokat alakítottunk az eredeti szövegen, annak is köszönhetően, hogy epizódokból építkezik, így a történet szálak könnyen illeszthetők a nekünk megfelelő pozícióba. Az előadás az előre elrendeltség, az irányítottság és irányíthatóság gondolatára épül, melynek napjainkban fő eszköze a média, ezért filmes keretet az előadáshoz. Történeteket mutatunk meg, ahol az emberek saját életük stábjai, szereplői.

Milyen érzéssel tölt el, hogy a FNT 30. jubileumi kiadásán ez az előadás is jelen van a programban?

Fontosnak tartom ezt a fesztivált, örülök, hogy jelen vagyunk ezzel az előadással, hiszen, mint ahogy említettem, számomra fontos dolgokról beszél és jó, ha minél több emberhez eljut.

Mit gondolsz, a pandémia idején mi a szerepe a kultúrának, a színháznak?

A művészetnek, a művészeknek reagálniuk kell az őket körülvevő valóságra, ettől válik egy alkotás művészetté. Sokan, nagyon sokat áldoztak, hogy megmutathassák saját igazságukat, hogy fölszólaljanak, hogy reagáljanak az aktuális eseményekre. Most sincs ez másként. Az a véleményem, hogy a minket körülvevő problémákról beszélni kell, és most talán még hangosabban…