Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat Inva.id dat

Kezdődik a színházi évad Nagyváradon

Az immár hivatalosan Szigligeti Színház nevet viselő intézmény képviselői – Czvikker Katalin menedzserigazgató, Szabó K. István a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója, Miklós János a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője és Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója – tájékoztatták szerdán a sajtó képviselőit az új évad terveiről a színház felújított épületében.

Az elmúlt évadban Nagyváradon létrehozott önálló magyar színház immár Szigligeti Színház néven, három társulattal lépett a nyilvánosság elé. Czvikker Katalin elöljáróban elmondta, hogy épp ezekben a napokban, órákban dőlt el, hogy – a városi és megyei önkormányzat döntése értelmében – felveheti a Szigligeti Színház nevet az intézmény. A menedzserigazgató épp e tényt megerősítő Bihar Megyei Tanács ülésére igyekezett, így csak a tájékoztató legelején vett részt. A továbbiakban Szabó K. István művészeti igazgató részletezte az új színházi évad terveit. Elmondta, az évadot az Európa című előadással kezdi a színház, amelyet saját maga rendez, s mely egy rendhagyó előadás már csak a helyszíne – a félixfürdői vasútállomás – miatt is. A következő bemutatót egy ünnepi alkalomra időzítették: október 15-én épp 111 éve annak, hogy átadták a Szigligeti Színház épületét. Ebből az alkalomból stílusosan Szigligeti Ede darabját, a Liliomfit tűzi műsorra a színház Keresztes Attila rendezésében. Szilveszterkor egy operettet, a Mágnás Miskát mutatja be a Szigligeti Társulat, az évad további részében pedig egy nemzetközi hírű román rendező, Theodor Cristian Popescu jön rendezni Váradra, ő Howard Barker Jelenetek egy kivégzésből című darabját rendezi, majd egy műhelymunka keretében Szophoklész Oedipusát állítja színpadra a társulat Szabó K. István rendezésében. Új arcokat is megismerhet a nagyváradi közönség, hisz máris van két új tagja a társulatnak Pitz Melinda és Hunyadi István személyében, valamint egy-két előadásban ismert vendégművészek is szerepet vállalnak. Az évadot és a bérletházak kínálatát vendégelőadásokkal, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes és a Lilliput Társulat egy-egy előadásával egészítik ki. A két másik társulat vezetője is ismertette a sajtó képviselőivel, hogy milyen előadásokkal készülnek. A Lilliput Társulat öt produkciót mutat be ebben az évadban, sorrendben a Rómeó és Júliát, a Három zsiványt, a Mátyás király és a kolozsvári bírót, illetve a Tabula Rasát. A Nagyvárad Táncegyüttes értelemszerűen két táncelőadás bemutatására készül: László Csaba rendezi a Bartók Amerikából című néptáncelőadást a zeneszerző születésének 130. évfordulója alkalmából, valamint Az fényességnek diadaljáról címmel történelmi táncjátékot tűz műsorra az együttes.

 A tájékoztatón szó esett még a három társulat „együttéléséről”, a közös munkáról, hisz ezentúl egy intézmény keretében léteznek, akár közös produkciókat is kezdeményeznek, illetve a tervek szerint egymás előadásaiban is közreműködnek majd.