Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.11.20

Fesztiválon a Napnyugat expressz – interjú Matei Vișniec drámaíróval

November 22-29. között, rendhagyó keretek között, online tartja az ország legfontosabb színházi seregszemléjét a Román Színházi Szövetség (UNITER). Az Országos Színházi Fesztivál harmincadik kiadásának programjában a nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat expressz című előadása is helyet kapott. Az előadást november 26-ától kezdődően negyvennyolc órán át tekinthetik meg az érdeklődők, a www.fnt.ro oldalon.

 

A Napnyugat Expressz a Balkán-trilógia drámakötetben jelent meg. Mi inspirálta ezeket az alkotásokat?

A trilógia kiindulási pontja a boszniai háború volt. A bennem élő újságíró azonban gyakorta szolgál témával a bennem élő drámaíró számára. Az első darabom, amely közvetlenül az egykori Jugoszláviában végbement történésekből ihletődött, a Despre sexul femeii – cîmp de luptă în războiul din Bosnia (A női nemről – harcmező a boszniai háborúban) címet kapta. A következő években pedig írtam még egyet arról a lehetetlen gyászról, amelyet az egykori Jugoszláviában élő anyák egy része élt át, amikor a különböző régiók harcterein elesett fiaik földi maradványait keresték. Ennek címe Anyám ajkáról a fejlődés szó hamisan hangzik. Ugyanakkor az a kérdés is foglalkoztatott, hogy milyen kaotikus hatása volt a kommunizmus bukásának a Balkánra és általában Kelet-Európára nézve, főként a Nyugat iránti elragadtatott csodálatot témáját illetően. Azért írtam meg a Napnyugat Expresszt, mert reményről és csalódásról, a Kelet és Nyugat közötti továbbra is bonyolult kapcsolatokról akartam beszélni, arról, hogy Európának ez a két fele, Kelet és Nyugat, a kommunizmus bukása ellenére igen nehézkesen egyesül.

Többször is dolgozott együtt Zakariás Zalán rendezővel. Hogyan jellemezné azt a megközelítést, amelyet ő képvisel az ön szövegei irányában?

Sok okom van arra, hogy nagyra értékeljem Zakariás Zalán munkáját, kezdve azzal, hogy óriási tisztelettel viseltetik a szöveg iránt. Ez azonban nem volna elég ahhoz, hogy a szöveget izgalmas, intenzív, eredeti előadássá formálja... Zakariás Zalán saját energiáival, érdekes ötletekkel, erőteljes képekkel járul hozzá a produkcióhoz. Valahányszor az én szövegeimet vitte színpadra, azt mondtam neki, hogy teljes szabadságot kap, és azt gondolom, hogy ez a szabadság motiválta, serkentőleg hatott a képzeletére.

Személyesen volt jelen a Napnyugat Expressz bemutatóján, Nagyváradon. Milyen benyomásai voltak az előadásról, illetve a Szigligeti Társulatról?

Nagyon megható élményben volt részem Nagyváradon, a premier estéjén. Sikerélményben. Ahogy mondtam, a szöveg iránti tiszttelet nem elég egy igazán jó előadás létrehozásához. De nem elegendő a rendezői ötletek, a tehetség sem. Egy igazán jó előadáshoz tehetséges színészekre, egyfajta lendületre van szükség a csapatban, illetve nagyon sok nagylelkűségre a társulaton belül... Ez az, amit a Szigligeti Társulatnál láttam.

A 2020-as év tele van akadályokkal és nehézségekkel, amelyek mindennapi életünket is megnehezítik. Kénytelenek voltunk és vagyunk bezárni a színházak kapuit, a társulatok az online térbe költöztették a tevékenységüket. Mi a kultúra szerepe most, világjárvány idején?

A kultúrának segítenie kell embereknek túljutni ezen a nehéz időszakon, hogy képesek legyenek azt a maga összetettségében megérteni. Úgy vélem, a járvány után a rendezőket annak alapján fogják megítélni, hogy mennyire járultak hozzá az abnormálissal szembeni ellenállás hangulatának megteremtéséhez, mennyire tartották fenn a párbeszédet az emberekkel (online vagy egyéb formában). A világjárvány még sokáig eltarthat, annak hatásait még hosszú ideig érezhetjük. A színházaknak olyan légkört kell teremteniük, amely alkalmat ad az önreflexióra, és kivezetheti az embereket az alagútból.