410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.11.18

Az Országos Színházi Fesztiválon vendégszerepelünk!

November 22-29. között, rendhagyó keretek között, online tartja az ország legfontosabb színházi seregszemléjét a Román Színházi Szövetség (UNITER). Az Országos Színházi Fesztivál harmincadik kiadásának programjában a nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat expressz című előadása is helyet kapott. Az előadást november 26-ától kezdődően, 48 óráig tekinthetik meg az érdeklődők, ingyen, a www.fnt.ro honlapon.

Napnyugat Expressz rendkívüli éleslátással elemzi a Kelet-Európa-sztereotípiákat, s nem kevés iróniával idézi meg a Balkán világát, ahol a legkeményebb dolgokat és meglepetéseket az élet tartalmazza. A készülődő produkcióról a rendező korábban elmondta: „Vișniec költői színházi formanyelve nagyon alkalmas arra, hogy a Balkán e dekadens világával sűrítetten szembesítsen. A most bemutatandó előadás túl azon, hogy magyar nyelvű ősbemutató, még egy nagyon fontos újdonságot tartalmaz: Vișniec egy olyan szövegverziót küldött nekem, amelynek egyes jeleneteit sem nyomtatásban, sem színpadon nem olvashatta-láthatta a közönség”.

A nagyváradi bemutatóról a szerző, Matei Vișnieca azt nyilatkozta: „Nagyon megható élményben volt részem Nagyváradon, a premier estéjén. Sikerélményben. Ahogy mondtam, a szöveg iránti tiszttelet nem elég egy igazán jó előadás létrehozásához. De nem elegendő a rendezői ötletek, a tehetség sem. Egy igazán jó előadáshoz tehetséges színészekre, egyfajta lendületre van szükség a csapatban, illetve nagyon sok nagylelkűségre a társulaton belül... Ez az, amit a Szigligeti Társulatnál láttam.”

Az előadásról született kritikák a társulat összteljesítményét emelik ki; ahogy Molnár Judit fogalmaz a Krónikában írott cikkében: „A szünet nélkül játszott, közel kétórás előadás, mellőzve mindenféle üresjáratot, végig fogva tartotta a néző figyelmét, maximálisan megérdemelve a végén kapott óriási tapsot”.

Turbuly Lilla így ír az előadásról: „Zakariás Zalán rendezése a jelenetes építkezés ellenére is egységes, sodró, látványos előadássá áll össze. A színészek bejátsszák a nézőteret is, e nyughatatlan, folyton úton lévőkkel teli térség lakóiként bőröndökkel jönnek-mennek.  (...) A Platonovban örömmel látott szép társulati összjáték ebben az előadásban is megmutatkozik. A darab felépítéséből következően az előadásban nincsenek hagyományos értelemben vett főszerepek, mindenki több szerepben is megmutatkozik, sokszor igen gyors váltásokkal. Kardos M. Róbertet mégis ki kell emelni a vak tábornok szerepében, nagyon jól él a rövid, ám drámai szerep adta lehetőséggel.”

Simon Judit szintén a színészek teljesítményét, valamint az előadás életszerűségét emeli ki: „A színes tabló nagyszerűsége a részletekben rejlik. Kardos M. Róbert ökölbe szorított keze és az egész világnak szóló dühe, Trabalka Cecília tettetett vidámsága, Hajdu Géza ijedt s egyben öntelt hallgatása, Kiss Tamás és Tőtős Ádám kettőse, és a többi szereplő pontos, hiteles játéka. A szereplők több figurát keltenek életre, egyik sem hasonlít a másikra, mindegyiknek a története – a színészeknek is köszönhetően – életszerű, túlzásoktól mentes.

Az előadás végén összegyűl a színes sereg és felcsendül a sláger, ne aggódj, légy boldog. Mi a nézők velük éneklünk, tapsolunk, lelkesedünk. Végül is színházban vagyunk. Aztán hazamegyünk, és a híradóban visszaköszönnek a színpadon látottak.”

Czvikker Katalin főigazgató, az ország legrangosabb fesztiválján való részvétel fontosságáról a következőket nyilatkozta: „Az a tény, hogy nem csupán a magyar, hanem a román színházi szakma is elismeréssel tekint munkánkra, az annak köszönhető, hogy következetesen építkeztünk. Rendelkezésünkre álló erőforrásainkkal, tehetségünkkel jól gazdálkodtunk.” 

A fennállása harmincadik évét ünneplő rangos színházi seregszemle idei, különleges kiadásában szereplő előadásokat három kategóriába sorolták. A Napnyugat Expresszt a „FNelinișteT”, azaz Nyugtalanság szekcióban láthatják a nézők, amelynek célja, hogy a fiatal hazai színházi alkotók sajátos hangvételének keresztmetszetét mutassa be.