Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.09.28

Indul a 2020/2021-es évad!

Rendhagyó keretek között ünnepli fennállásának 120. évfordulóját a Szigligeti Színház: a jubileumi évadban a járványügyi intézkedések maximális betartása mellett várja közönségét a nagyváradi teátrum mindhárom társulata. A 2020/2021-es szezonban összesen tizenegy új produkciót, az Infinite Dance Festival negyedik, valamint a HolnapUtán Fesztivál kilencedik kiadását tervezi műsorra tűzni a színház.

A több, mint féléves színházi zárvány alatt sem állt meg az élet a Szigligeti Színházban: a szinten tartó próbák mellett új produkciók próbafolyamatait is megkezdték a társulatok művészei. Ennek eredményeképpen, a nyári évadban, valamint a szeptemberi HolnapUtán Fesztivál és Miniévad alkalmával az elmaradt bemutatókat és új premiereket is láthatott a közönség.

 

Szigligeti Társulat

Augusztusban szabadtéren, szeptember 20-án pedig a Szigligeti Színház nagytermében is bemutatták a Főnixterv című produkciót. Az improvizációkra épülő előadás egy fiktív lakóközösség csetlő-botló figuráinak mindennapjait mutatja be, sok humorral és iróniával.

A Szigligeti Színház megnyitásának 120. évfordulóján, október 16-án kerül sor a Hamlet nagyváradi díszbemutatójára. Az egyik legismertebb William Shakespeare-drámát Telihay Péter vitte színre a Szigligeti Társulat művészeivel; az előadás premierjét pedig a koprodukciós partner játszóhelyén, a Gyulai Várszínházban tartották.

Az évad folytatásában, szilveszterre Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózatával készül a Szigligeti Társulat. A Novák Eszter rendezésében színre kerülő előadás konfliktusát egy félreértés indítja el. A házasságtörés gyanújából kiinduló nyomozás egy szállodába vezet, ahol a váratlan fordulatok leírhatatlan kavarodáshoz vezetnek.

A 2020/2021-es évad utolsó nagytermi bemutatóját a nagyváradi származású Anca Bradu jegyzi, aki August Strindberg Álomjáték című drámáját rendezi. A svéd drámaíró magyar nyelvterületen ritkán játszott darabja a költészet, az álom és a valóság viszonyát tárgyalja egy szürreális misztériumjáték formájában.

A 2020/2021-es évad stúdióelőadásait O. Horváth Sári Gyerekjáték című ősbemutatója nyitotta. A szatmári Harag György Társulattal koprodukcióban létrehozott előadást Szilágyi Bálint rendezte. A Szigligeti Stúdióban tavasszal újabb bemutatóra készül a Szigligeti Társulat, ennek megvalósítása azonban a járványhelyzet alakulásától függ.

 

Lilliput Társulat

A 2020/2021-es évad a Lilliput Társulat számára is szabadtéren kezdődött, a Valahol Európában című musical bemutatójával. A csaknem harminc szereplőt, köztük gyermekszereplőket is felvonultató családi musical sikerét mutatja, hogy szeptember hónap folyamán négy alkalommal is teltház előtt játszották az együttes tagjai.

A folytatásban a Lilliput Társulat pótolja a Csillagszív című elmaradt ifjúsági bemutatóját, az ősz folyamán pedig Markó-Valentyik Anna rendez babszínházi előadást, Körforgás címmel. Az évad utolsó gyermekszínházi bemutatóját Bartal Kiss Rita jegyzi, aki Mészöly Miklós Sosevolt cirkusz című művét rendezi.

 

Nagyvárad Táncegyüttes

A Szólótáncok kortárs táncszínházi előadás szeptember 22-ei premierjét követően, a Nagyvárad Táncegyüttes Csajkovszkij Diótörő című zeneművére komponált előadást tűz műsorra a 2020/2021-es évadban. Az adventkor bemutatandó alkotás különlegessége, hogy az egri GG Tánc együttessel koprodukcióban készül.

A 2020/2021-es évadban kerül sor Fekete István Vukjának táncszínházi bemutatójára is, amelyet rendező-koreográfusként Györfi Csaba jegyez.

A téli és koratavaszi hónapokban visszatér a Nagyvárad Táncegyütteshez Novák Péter, aki 2013-ban a nagysikerű Nagyvárosi bújdosók című táncelőadást jegyezte. A rendező-koreográfus ezúttal a járványhelyzetből inspirálódva készít előadást Dekameron címmel.

 

Biztonságban a színházban

A Szigligeti Színház ezúton tájékoztatja nézőit, hogy a 2020/2021-es évadban elővigyázatossági okok miatt nem hirdet bérletet. Az előző évad bérletes nézői a tavalyi bérletük bemutatásával, a Szigligeti Színház mindhárom társulatának előadásaira, valamint bizonyos meghívott produkciókra kedvezményes jegyet válthatnak. A kedvezményt kizárólag személyes jegyvásárlás esetén érvényesíthetik.

A következő időszakban ugyanakkor megkezdődik az elmaradt bérletes előadások pótlása is. Ennek menetéről a színház közönségszervezése nyújt bővebb tájékoztatást személyes kapcsolatfelvétel, illetve sajtóközlemények és közösségimédia-bejegyzések formájában.

A Szigligeti Színház vezetősége kiemelt figyelmet szentel az egészségügyi szabályozások betartására. A színház belső közönségforgalmi tereiben a szabályozásokról pannók és audioszpotok tájékoztatják a nézőket. Belépéskor testhőmérsékletet mérnek, a maszk viselése pedig kötelező a színházlátogatás teljes időtartama alatt. A színház belső tereit rendszeresen fertőtlenítik, szellőztetik; a belső terek több pontján pedig kézfertőtlenítőt, egyszerhasználatos maszkot és zsebkendőket helyeztek el. A Szigligeti Színház hangsúlyosan kéri ezen rendelkezések megtartását.