Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.09.28

Ünnepség a Szigligeti Színházban

Szeptember 20-27. között rendezte meg a Szigligeti Színház azt a színházi újranyitási ünnepet, amelynek programjában a hagyományosan évadzáró Miniévad, illetve a VIII. HolnapUtán Fesztivál is helyett kapott. Az eseménysorozat zárásában Hajdu Géza színművész, örökös tag pályafutásának 50. évfordulója kapcsán szervezett könyvbemutatóra és kiállításmegnyitóra, valamint társulati díjátadó gálára hívta a közönséget a Körös-parti teátrum.

Thália ölében a címe annak a csaknem négyszáz oldalas interjúkötetnek, amely Hajdu Géza színművész, a Szigligeti Társulat örökös tagja ötvenéves pályáját foglalja össze. A kötetet Nagy Béla, a színház egykori irodalmi titkára szerkesztette, és a visszaemlékezések mellett monografikus igénnyel szemlézi öt évtized munkásságának sajtóvisszhangját is. A könyvbemutatón a szerkesztő, Nagy Béla elmondta: az interjúkötet elkészítésére Hajdu Géza kérte fel őt, akivel, hosszú évek barátsága és kollegiális kapcsolata folytán, őszintén tudtak visszatekinteni a színészi és színházszervezői karrieri hullámhegyeire és -völgyeire egyaránt. A páholyelőcsarnokban tartott könyvbemutatót követően, a résztvevők a páholyzsebben szervezett kiállítást is megtekinthették, ahol az emlékezetes szerepek fényképanyaga mellett a legfontosabb kitüntetések, valamint kabalák, premierajándékok kerültek bemutatásra. A Thália ölében című kötetet egyébként a színház jegypénztárában is megvásárolhatják az érdeklődők, a könyv ára 50 lej.

Az est Szép Ernő Lila ákác című színművével folytatódott, amely nemrég elhozta a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának legjobb előadásért járó díját. A Botos Bálint által rendezett produkciót követően társulati díjátadóra került sor. A díjátadó keretében Aranybérlettel jutalmazták Veres-Kovács Valériát, aki több, mint negyven éve hűséges nézője a Szigligeti Színháznak. A legszorgalmasabb önkéntesnek járó tortát Trubács Vivien vehette át. A társulatok szavazatai alapján a színházi háttérdolgozóknak járó Kulisszadíjat Nosz Botond fővilágosító kapta. Aranyszilva díjjal jutalmazták Ghent Adrien fodrászt. A nézők online szavazatai alapján az idei év közönségdíjasa Hunyadi István színművész lett. A társulati tagok döntése alapján, a legígéretesebb 35 éven aluli színművésznek járó Földes Kati-díjat Trabalka Cecília vette át a díj előző tulajdonosától, Román Esztertől.

A legjobb bábművész díjáról Rusz Csilla pedagógus döntött, aki beszédében kiemelte, hogy egyértelmű volt számára, hogy az a művész kell kapja ezt a jutalmat, aki a lehető legjobban tudja tolmácsolni a bábszínház üzenetét, és életet tud lehelni az élettelen tárgyba. A díjat Hanyecz-Debelka Róbert, a Lilliput Társulat tagja vehette át. A Nagyvárad Táncegyüttes legjobb táncosának választott Brugós Sándor Csabát Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, az erdélyi magyar táncházmozgalom kiemelkedő alakja méltatta, kiemelve, hogy Brugós azon képességét, hogy hitelesen tudja az egyes tájegységek jellegzetességeit színpadra vinni, mindemellett pedig színpadi jelenlétében is kiemelkedőt alkot.

A Szigligeti Társulat Nívódíjait egy háromtagú zsűri ítélte oda. A Cristian Ban színházrendezőből, Zsigmond Andrea színikritikusból és egyetemi oktatóból, valamint Fried Noémi szerkesztőből álló csapat a legjobb női mellékszereplő díját Trabalka Cecíliának, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó jutalmat pedig Kiss Tamásnak ítélte oda. A legjobb férfi főszereplő díját Tőtős Ádám vehette át, a legjobb női főszereplőnek pedig Tasnádi-Sáhy Noémit és Román Esztert választotta a zsűri.

 

A díjátadó ünnepség az Életműdíjjal folytatódott, amelyet idén Dobos Imre kapott. Kiss Törék Ildikó laudációjában kiemelte: „Dobos Imre az őt követő színésznemzedékek számára is példa. Soha nem magamutogató, mindig az adott színházi pillanat megteremtésén munkálkodik, színésztársaival és a rendezővel együtt”. A méltatást Tasnádi-Sáhy Noémi olvasta fel, a díjat Czvikker Katalin főigazgató és Novák Eszter művészeti vezető adták át.

Az est zárásaképpen Hajdu Gézát szolították színpadra, akit pályakezdésének ötvenedik évfordulója alkalmából Dobos Imre, Novák Ferenc, Novák Eszter és Czvikker Katalin is köszöntöttek. Czvikker Katalin főigazgató méltatásában kiemelte: „Géza bácsi, ahogy a mindennapokban emlegetik fiatal kollégái, az elmúlt 50 évben olyan szervesen beépült Nagyvárad kulturális környezetébe, mint láthatatlan szellő a nyári napsütésbe. Jót tett mindannyiunknak, nemcsak tehetségével, de emberségével is. Ha olvasott, tanult valamit, alig várta, rohant, hogy megoszthassa másokkal a szépséget, örömet, boldogságot, amivel találkozott. A hivatás és küldetéstudat volt számára a legfontosabb. Mindenkihez volt és van egy jó szava, a társulatba frissen érkezett fiatal színészeket rendszerint ő látta-látja el jó tanácsokkal”. Az ünnepelt, pályatársai körében köszönte meg a közönség szeretetét, a vezetőség támogatását, a munkatársak és családja odaadó szeretetét. 

A díjátadó végeztével a színház hivatalosan is megnyitotta a 2020/2021-es, jubileumi évadot, amelyben a színház fennállásának 120. évordulóját ünnepli a város és a nézőközönség.