Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.09.06

Újranyit a színház!

Csaknem hat hónapnyi kényszerszünet után, szeptember 20-ától ismét szervez beltéri előadásokat a Szigligeti Színház. Az újranyitást meghívott előadásokkal, új bemutatókkal, illetve az előző évadból elmaradt bérletes előadások pótlásának megkezdésével ünnepli a nagyváradi teátrum – teszi mindezt egy rendhagyó HolnapUtán Fesztivál keretében. Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendő színházi seregszemle 2020-as, újratervezett kiadásának jelmondata: Szabad a színház!

 

VIII. HolnapUtán Fesztivál

 

A VIII. HolnapUtán Fesztivál szeptember 20-án indul, a Főnixterv című, augusztusban a Nagyváradi Várban bemutatott előadás nagytermi bemutatójával. A Botos Bálint által rendezett előadásban egy képzeletbeli városnegyed lakosainak életébe, titkaiba, sajátos viszonyaiba, és keserédes hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést. Az előadásról Ozsváth Zsuzsa így írt a Játéktér című folyóiratban megjelent kritikájában: „Az előadás könnyed elemeltséggel ábrázolja ezeket az élettöredékeket, és éppen ezért nem hatol csontig a reménytelenség életérzése. Ezek a figurák vágynak a szebbre és a jobbra, csak nincsenek eszközeik ahhoz, hogy elérjék ezeket – illetve képtelenek használni a meglévőket, és az egészséges kommunikáció végképp ismeretlen számukra. Az elemeltséget segítik az egyes karakterek és párosok koreografikus jellemzői, a szöveg kissé filozofikus töltete. Merthogy nem csak realista élettörténeteket mesélnek el a szereplők, hanem beszédük lehetőség a színészetről, az életről, a világmindenségről való elmélkedésre.”

 

A VIII. HolnapUtán Fesztivál keretében, szeptember 21-én, a magyar dráma napján kerül bemutatásra O. Horváth Sári Gyerekjáték című darabja, a fiatal Szilágyi Bálint rendezésében. A nagyváradi és székelyudvarhelyi színházak kortárs drámapályázatának nyertes szövegében hat nő és egy férfi élete keresztezi egymást. Eltérő korú, foglalkozású, életfelfogású, hétköznapi emberekről van szó, közös bennük azonban, hogy léthelyzetük központi kérdése a gyerek(nem)vállalás. O. Horváth Sári drámájában a családról alkotott legkülönfélébb elképzelések feszülnek egymásnak, miközben a szerző meglepő őszinteséggel beszél kirekesztettségről, identitáskérdésekről, valamint a gyerekvállalás ki nem beszélt nehézségeiről, lehetetlenségeiről. Az előadás a nagyváradi és szatmári társulatok koprodukciójában valósul meg.

 

Szintén helyet kapott a fesztivál programjában a közvetlenül a márciusi karantén előtt bemutatott A Schroffenstein család című előadás. A Rómeó és Júliua-történetként is olvasható Kleist-bemutatóról született írásában, Turbuly Lilla rámutat arra, hogy „Kovács D. Dániel egy „őrült”, ereszd el a hajam-típusú, a nemrég átadott forgószínpadot csúcsra járató, ironikus kavalkádot tett a színpadra, amelyben éppen az abszurditásig vitt humorral szeretné megmutatni a tévhitek és indulatok gerjesztette megosztottság, gyűlölködés pusztító hatását.” A Schroffenstein családot szeptember 23-án tűzi műsorára a Szigligeti Színház.

 

Szeptember 24-én, 15 órától Szabó Magda örökérvényű gyermekelőadásával, a Tündér Lalával várja nézőit a színház. Tündérországban még nem láttak rakoncátlanabb gyermeket Tündér Lalánál: folyton kószál, nem szeret rubintáncot járni, soha nem akar szappanbuborékban utazni, és különös barátai vannak. Édesanyja, Írisz királynő sokat bánkódik gyermekén, pedig még nem is sejti, amit a gonosz Aterpater varázsló tud: Lalának - Tündérországban szokatlan módon - emberszíve van! A varázsló cselszövése bonyodalmak sorát indítja el a máskor békés honban, s egy pillanatra úgy tűnhet, a rossz győzedelmeskedik az igazság felett. Ám Lala emberszívében annyi hűség, bátorság és önfeláldozás lakik, amely képes a legreménytelenebb helyzeteket is jóra fordítani. 

 

Szeptember 24-én kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vendégjátékára is. A nép ellensége című Ibsen-előadás kiindulópontja egy rendőrségi hír, ebből írta meg Ibsen a polipként mindent megfojtó korrupció drámáját. Egy norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére, Dr. Stockmann azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize mérgezett. Az ember vagy a pénz? Egy közösség megfosztása a fellendülés lehetőségétől vagy a fellendülésért cserébe szabad utat adni mások mérgezésének? A hatalom torzulásával szembeszegülő doktor készen áll a társadalmi tettre. Családjával az oldalán elindul a mindent megváltó csoda valóra váltására. Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

 

A meghívott előadások sorát gazdagítja a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka is. Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli 1944-től napjainkig. A történet három részre tagolódik, Románia történelmének három kulcsfontosságú eseményéhez kapcsolódva: 1944-1945 (mikor a németeket szovjet munkatáborokba deportálták), 1989-1990 (a romániai forradalom, melyet a német kisebbség tömeges kivándorlása követett) és 2007 (Románia csatlakozása az Európai Unióhoz). Az előadás időpontja még egyeztetés alatt áll.

 

Szeptember 26-án, szombaton, 20 órától a színház nagytermében láthatja a közönség a júniusban online bemutatott Y című előadást. A családi konfliktusokat, valamint a fiatal generáció problémáit sajátságos módon bemutató előadás a főszereplő, Naphegyi Eszter - egy frissen diplomázott médiaszakos lány - egy napját követi végig. Eszter valóságtapasztalatára jellemző a multitasking, azaz egyszerre több helyen próbál szimultán jelen lenni. Az őt érő ingerdömping, a családi elvárások, a média és a képi kultúra termékeinek folyamatos, tolakodó jelenléte  a kialvatlan és szerelemes lányt egyre dekoncentráltabbá és elveszettebbé teszik, mígnem teljesen összezavarodik és egy olyan éber rémálomban találja magát, ahol elválaszthatatlanná válik, hogy mi az, amit képzel és mi az, ami valóban megtörténik vele. A fő kérdés pedig az, hogy mi lehet az a valami, ami képes oly mértékben hatni a lányra, hogy hirtelen kirántsa őt képzelete virtualitásából és lehetővé tegye számára a valóságos kapcsolódást.

 

A VIII. HolnapUtán Fesztivál utolsó napján a Magyar Színházak 32. Kisvárdai Fesztiválja legjobb előadásnak járó díját elnyerő Lila ákácot láthatja a közönség – ezúttal a nagyszínpadon. A Szép Ernő-dráma egy hétköznapi szerelem történetét beszéli el, megidézve a századelő bohém világát. A záróelőadást követően sor kerül a társulat éves díjainak kiosztására.

 

Szintén a HolnapUtán Fesztivál keretében mutatjuk be a Hajdu Géza színművészünk életét feldolgozó monográfiát, amelyet Nagy Béla jegyez. A Szigligeti Társulat örökös tagját ilyen módon ünnepli a színház, a színművész pályakezdésének ötvenedik évfordulóján.

 

A Nagyvárad Táncegyüttes előadásai

 

A Szigligeti Társulat előadásaival párhuzamosan, a Nagyvárad Táncegyüttes két előadását tűzi műsorra. Szeptember 21-én, 18 órától a Katonaének című néptáncelőadást láthatják a nézők, amely az első és második világháború tragédiáinak állít emléket. Az előadás Bartók és Kodály katonadal-gyűjteményén alapszik, és felvonultatja a Kárpát-medence különböző nemzeteinek táncait is.

 

Szeptember 22-én, kedden, 19 órától a Szigligeti Stúdióban tartja új bemutatóját a Nagyvárad Táncegyüttes: a Szólótáncok keretében három egyéni táncelőadást láthatnak a nézők – Kányádi György, Kerekes Dalma és Szőcs Anita táncművészek előadásában.

 

Valahol Európában – a Lilliput Társulat előadásában

 

 Szeptember 26-án, szombaton, 20 órától a Nagyváradi Vár nyári színpadán lesz látható a Valahol Európában című musical. A Radványi Géza világhírű filmjéből született nagysikerű musical-adaptációt Györfi Csaba viszi színre csaknem húsz gyermekszereplővel, a Lilliput Társulat művészeivel és meghívott alkotókkal. Az egyre csak pusztuló világ romjai között jókedvű gyermekek csapatokba verődve küzdenek az életben maradásért. Szeretetre, gondoskodásra, néhány jó szóra vágynak, ám a felnőttek képmutató és rideg világa kiveti magából őket. Úgy döntenek, együtt vészelik át a háború vészterhes időszakát, otthonuk pedig egy elhagyatottnak tűnő birtok lesz, ahol Simon Péter egykori karmesterrel találkozva, megismerik, hogy mi az a remény, barátság és hűség, és megtanulják, hogy „nem szabad félni”.

 

Jegyek

 

Az előadásokra jegyek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. Elővigyázatossági okok miatt, az egy háztartásban élők, egymás mellé szóló jegyeket csak személyesen, a színház jegypénztárában tudnak igényelni. A színház jegyirodája kedden és csütörtökön 10-19 között, szerdán és pénteken: 13-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt tart nyitva (hétfőn zárva). A járványügyi intézkedések értelmében, a színház jegypénztára 15 perccel az előadás megkezdése előtt bezár.

A Szigligeti Színház felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a bérletes előadások pótlásával kapcsolatban hamarosan a közönségszervezői iroda munkatársai kapcsolatba lépnek a bérletes nézőkkel.

A színházi előadás teljes időtartama alatt, belépéstől távozásig, kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A színházlátogatásra vonatkozó járványügyi szabályozásokról bővebben a színház honlapján, valamint Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

 

VIII. HolnapUtán Fesztivál - PROGRAM

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! | Teatrul isi rezerva dreptul de a schimba programul.

 

Szeptember 20., vasárnap, 20:00, Szigligeti Színház, nagyterem | Duminica, 20 septembrie, ora 20, Sala Mare

FŐNIXTERV | PLANUL PHOENIX

r.: Botos Bálint

 

Szeptember 21., hétfő, 18:00, Szigligeti Színház, nagyterem | Luni, 21 septembrie, ora 18, Sala Mare

KATONAÉNEK | CANTEC OSTASESC

r.: Mihályi Gábor

 

Szeptember 21., hétfő, 20:00, Szigligeti Stúdió | Luni, 21 septembrie, ora 20, Studioul Szigligeti

O. Horváth Sári

GYEREKJÁTÉK | JOACA DE COPIL

r.: Szilágyi Bálint

 

Szeptember 22., kedd, 19:00, Szigligeti Stúdió | Marti, 22 septembrie, ora 19, Studioul Szigligeti

SZÓLÓTÁNCOK | DANSURI SOLO

 

Szeptember 23., szerda, 19:00, Szigligeti Színház, nagyterem | Miercuri, 23 septembrie, ora 19, Sala Mare

Heinrich von Kleist

A SCHROFFENSTEIN CSALÁD | FAMILIA SCHROFFENSTEIN

r.: Kovács D. Dániel

 

Szeptember 24., csütörtök, 15:00, Szigligeti Stúdió | Joi, 24 septembrie, ora 15, Studioul Szigligeti

Szabó Magda – Egressy Zoltán

TÜNDÉR LALA | LALA DIN TARA ZANELOR

r.: Tóth Tünde

 

Szeptember 24., csütörtök, 19:00, Szigligeti Színház nagyterem | Joi, 24 septembrie, ora 19, Sala Mare

Henrik Ibsen

A NÉP ELLENSÉGE | UN DUSMAN AL POPORULUI

r.: Keresztes Attila

 

Szeptember 26., szombat, 20:00, Szigligeti Színház, nagyterem | Sambata, 26 septembrie, ora 20, Sala Mare

Y

r.: Balogh Attila, Benedek Zsolt

 

Szeptember 26., szombat, 20:00, Nagyváradi Vár | Sambata, 26 septembrie, ora 20, Cetatea Oradea

Esőnap: szeptember 27. | Zi de ploaie: 27 septembrie

Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth

VALAHOL EURÓPÁBAN | UNDEVA IN EUROPA

r.: Györfi Csaba

 

Szeptember 27., vasárnap, 17:00, Páholyelőcsarnok

HAJDU GÉZA – KÖTETBEMUTATÓ

 

Szeptember 27., vasárnap, 19:00, Szigligeti Színház, nagyterem | Duminica, 27 septembrie, ora 19, Sala Mare

Szép Ernő

LILA ÁKÁC / DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG  | SALCAM IN FLOARE / GALA PREMIILOR TEATRULUI

 

r.: Botos Bálint