Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.08.25

Sikeres vendégszereplés Kisvárdán

2020. augusztus 21-29. között zajlik a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválja, amely immár három évtizede találkozóhelye a határon túli és anyaországi színházi műhelyeknek.

A fesztivál megnyitó ünnepségén színházunk igazgatója, Czvikker Katalin is beszédet mondott, kiemelve a kisvárdai fesztivál rugalmasságát, fejlődésre való igényét és az alkotókhoz, valamint az új helyzetekhez való alkalmazkodóképességét. "A fiatal tehetségek itt bátran megmutatkozhatnak, a nézők maszkmentes, szabad mosolya, könnye pedig ugyanúgy segíti a színészek munkáját, ahogyan az előadás végén a taps. Kisvárdán egy olyan rendezvény valósulhat meg, amelyre a vészhelyzet óta minden színházi alkotó vágyakozott" - tette hozzá Czvikker Katalin. 

A Szigligeti Színház Szép Ernő Lila ákác című drámájával vett részt a fesztivál versenyprogramjában. Az előadásról elismerően nyialtkoztak mind a Kisvárdai Lapok szerkesztői, mind pedig a zsűri tagjai. Oláh Zsolt A lét elviselhetetlen könnyűsége című írásában a következő gondolatokat fogalmazta meg az előadásról: "A rendezőt nem először foglalkoztatja az önidentitás meghatározásának kérdése, mintha a (férfi)sors lehetséges árnyalatai minduntalan megjelennének munkái között. Csupán a kisvárdai fesztiválon látott előadásaiból táplálkozva, erre utalt a tavaly látott Platonov, a nőiség természetrajzán keresztül fogalmazó Liget, és az idei Lila akác is. Csacsinszky Pali végül felismeri az elveszett lehetőség megtermékenyítő erejét. S mi vajon bírunk-e elegendő éleslátással, hogy észrevegyük mindezt a saját életünkben?... "

Az előadást követő szakmai beszélgetésen a zsűri tagjai - Naszlady Éva rendező, Mészáros Blanka színművész, Sztarenki Pál rendező, Kozma András dramaturg, valamint Gulyás Gábor esztéta - méltatták az előadást, és kiemelték, hogy az előadás egyedi megközelítésmódja folytán igazán kortárssá és átélhetővé vált Szép Ernő századeleji szövege. Sztarenki Pál az Art7 portálon közzétett írásában így nyilatkozott az előadásról: 

Hanem adjuk a fiatal, okos és ravaszul érzékeny Botos Bálint kezébe, aki olyan érzékenyen csomagolta ki és hangszerelte újra Szép Ernő költészetét (Guelmino Sándor segítségével), és legfőképpen, sőt leginkább, a nagyszerű Nagyváradi Szigligeti Színház fantasztikus társulatával álmodta megint érvényessé a Lila ákác című darabot, hogy ha ma láthatta volna Szép Ernő a művét, akkor most a híres bon mot-ját: „Szép Ernő voltam”, megváltoztatná, és talán hozzáírná: „S még mindig Szép Ernő vagyok.” Ugyanis nagyon szép, érvényes előadást láttam 2020. 08. 22-én Kisvárdán!"

Sikeres kisvárdai vendégszereplésünkről a Kisvárdai Lapok augusztus 23-ai és 24-ei lapszámaiban, a fesztiválblogon, valamint az Art7 portálon olvashatnak részletesebben.