Arhiva de știri / Trupa Szigligeti


Arhiva de știri / Trupa Szigligeti 2020.07.09

Floare de mină 50: întâlnire cu autorul și reprezentație jubilară

În 11 iulie, Trupa Szigligeti marchează cea de-a 50-a reprezentație a spectacolului de mare succes „Floare de mină”. Seara va începe la ora 19 cu o întâlnire cu Csaba Székely, autorul trilogiei din care textul spectacolului reprezintă prima parte, iar spectacolul începe de la ora 20:30. Ambele evenimente vor avea loc pe scena Teatrului de Vară din incinta Cetății Oradea.

Csaba Székely a devenit popular în 2009, atunci când piesa lui radiofonică, intitulată „Do You Like Banana, Comrades?” (Vă plac bananele, tovarăși?), a câștigat concursul de dramaturgie al BBC Radio. Au urmat alte drame de succes în țară și în străinătate: piesele din Trilogia Minelor, după debutul din 2011, au cucerit scenele Europei. Trilogia a fost urmată de multe producții de succes, între care „Mihai Viteazul” sau „10”, cu care a câștigat premiul pentru cea mai bună dramă maghiară a Breslei Criticilor din Ungaria. Discuția publică, organizată în colaborare de Revista Culturală „ Várad”, va avea loc în 11 iulie, de la ora 19. Partenerii în discuție vor fi István Hunyadi, regizorul spectacolului, Judit Simon, critic de teatru, redactor al Revistei Culturale „Várad”, respectiv Orsolya Bozsódi-Nagy, secretar literar al Teatrului Szigligeti.

Prima parte a Trilogiei Minelor, „Floare de mină”, a fost conceput în cadrul unui workshop. Acțiunea se desfășoară în realitatea rigidă și monotonă a unui sătuc din Transilvania. Piesa vorbește cu un umor deosebit și o ironie aspră despre o societate aflată în declin, blocată în dezvoltare, parțial nu din vina proprie, membrii căreia nu reușesc să facă față faptului că se simt în permanență străini, și încearcă din răsputeri să mențină aparența fericirii, iar când o echipă de filmare îi întreabă pe săteni despre numărul alarmant al sinuciderilor din sat, ei declară cu mândrie că păstrează tradițiile, conștienți de responsabilitate, în orice condiții. În realitatea tragicomică a satului, doar rânjitorul Illés vede situația cu claritate, pe el însă nici medicul satului, nici vecinul, ocupat cu problemele proprii, nici frumoasa sa soră vitregă, nici soția lui nu îl iau în serios.

Piesa a fost jucată pentru prima dată în Oradea sub formă de teatru-lectură, iar din 2016, la cererea publicului, trupa a inclus-o în repertoriu. De aproape patru ani de la premieră, „Floare de mină” a participat la nenumărate festivaluri din Ungaria și România, și a fost jucat în teatrele din toată Transilvania.

Intrarea la discuția cu autorul și regizorul piesei este liberă, iar biletele pentru spectacol se găsesc la casieria teatrului, respectiv pe pagina www.biletmaster.ro. Pot fi folosite și biletele pentru spectacolul „Floare de mină” din martie, anulat în contextul pandemiei. Pentru a valida biletul, vă rugăm să veniți la casieria noastră, sau sunați-ne la numerele de telefon 0259401140-es (casierie) sau 0040772298994 (Miklós Irén, organizator).

Atenție! Asigurăm supratitrare în limba română în cazul în care veți cere acest lucru în momentul achiziționării biletului, sau prin intermediul unui mesaj trimis paginii noastre de Facebook (Teatrul Szigligeti Oradea).