410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.07.07

Próbakezdések a Szigligeti Társulatnál

A koronavírus-járvány előtt bemutatott előadások felújítópróbái mellett két új produkció próbafolyamata kezdődött el a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatánál. Az előadások premierjére a nyár folyamán szabadtéren kerül sor, a tervek szerint azonban, amennyiben a járványhelyzet megengedi, ősztől a színház nagytermében is műsorra tűzik majd ezeket.


Improvizációs előadásra készülnek

Június 29-én kezdődtek el  Főnixterv című produkció próbafolyamatai: a színészek improvizációira épülő előadást Botos Bálint rendezésében, szabadtéren mutatja be a teátrum, augusztus közepén.  A rendező és dramaturg karakterötleteiből kiindulva a forgatókönyv a színészek saját improvizációiból áll majd össze, amelyek a manapság divatos önfejlesztés és life coaching jelenségét dolgozzák fel. A produkcióban a Szigligeti Társulat tíz művésze, illetve egy meghívott színész lép színpadra, az előadás dramaturgja Kárpáti Péter és Kovács Emese lesznek, koreográfus Györfi Csaba, a Főnixterv díszleteit és jelmezeit pedig Florina Bellinda Vasilatos tervezi.

A produkció szabadtéri bemutatóját a tervek szerint augusztus 14-én tartja a Szigligeti Társulat, a Nagyváradi Vár nyári színpadán. Az előadásról részletes tájékoztatást a Szigligeti Színház honlapján, valamint közösségimédia-felületein olvashatnak az érdeklődők.

Szereplők: Balogh Attila, Csatlós Lóránt, Firtos Edit, Fodor Réka, Kiss Csaba, Kocsis Anna, Kovács Enikő, Pitz Melinda, Rácz Endre, Román Eszter, Tasnádi-Sáhy Noémi

Rendező: Botos Bálint

Dramaturg: Kárpáti Péter

Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos

Koreográfus: Györfi Csaba

Dramaturg gyakornok: Kovács Emese


Shakespeare-drámát próbál a Szigligeti Társulat

Július 7-én elkezdődtek William Shakespeare egyik legismertebb drámájának próbái a Szigligeti Színházban: Hamlet, a dán királyfi történetét Telihay Péter rendezi; az előadás pedig a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban jön létre.

„Lenni vagy nem lenni? - mindannyiunk kérdése ez. A színészek, alkotók és szándékunk szerint a nézők közös dilemmája. Shakespeare híres monológja mindannyiunkban visszhangzik, mert Hamlet mindenki számára megkerülhetetlen erkölcsi és szellemi gyújtópont. A dán királyfi tükröt tart elénk: benne kiszolgáltatottságunkra, gyarlóságainkra, léhaságainkra és árulásainkra ismerhetünk” – áll a produkció ismertetőjében.

Telihay Péter, az előadás rendezője első ízben dolgozik a nagyváradi társulattal. Telihay 1988-ban végzett az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán, később, 1995-ben rendező szakon is diplomázott. Alapító tagja a Független Színpadnak, hosszabb-rövidebb ideig a Miskolci Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Radnóti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja volt. Munkáit több ízben is díjazták, Karenina, Anna című, egyik legutóbbi rendezése pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába is meghívást kapott.

Az előadás címszerepét Sebestyén Hunor játssza, akinek rátermettségét és tehetségét Nívódíjjal, Földes Kati-díjjal, valamint a kisvárdai színházi fesztivál legígéretesebb pályakezdőjének szóló díjával jutalmazták korábban. További szerepekben Dimény Levente, Tóth Tünde, Trabalka Cecília, Kardos M. Róbert (Jászai-díjas), Szabó Eduárd, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Szotyori József, Gajai Ágnes, Kiss Tamás, Tőtős Ádám és Dombi Dávid láthatók. Az előadás díszlettervezője Horváth Jenny, a jelmezeket Florina Bellinda Vasilatos jegyzi.

A Hamlet bemutatójára augusztus 29-én kerül sor Gyulán, a Várszínházban, a nagyváradi premiert pedig a Szigligeti Színház megnyitásának 120. évfordulója kapcsán szervezett ünnepségen, október 16-án tűzik műsorra.