Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2020.02.18

Reflektor - iskolai színjátszókörök mentorprogramja

Nyolc Bihar megyei tanintézmény tizenöt pedagógusa vesz részt a Szigligeti Színház által meghirdetett Reflektor mentorprogramon. Az iskolai színjátszóköröket támogató és az azokat vezető pedagógusok szakirányú továbbképzését célzó előadássorozat első kiadásán, február 14-én, Gimesi Dóra elismert báb- és gyermekszínházi alkotóval beszélgethettek a résztvevők.

A Reflektor első műhelyalkalmán Tasnádi-Sáhy Péter, a program koordinátora az iskolai színjátszókörök darabválasztásáról és az adaptáció kérdéseiről faggatta a Budapest Bábszínház dramaturgját. Az interaktív beszélgetésen a résztvevő iskolák képviselői saját helyzetükről is beszámoltak, és hasznos tanácsokat kaptak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet olyan előadásszövegeket választani, amelyek az adott iskolai közösség igényeinek és a korosztályi szempontoknak is megfelelnek.

A Reflektor mentorprogramban résztvevő tanintézmények – a paptamási általános iskola, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola, a nagyváradi Ady Endre Líceum, a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, illetve a Művészeti Líceum – színjátszókörei a május folyamán megszervezendő színjátszó fesztiválon mutathatják meg tehetségüket.

A Reflektor mentorprogram következő kiadásán, február 21-én Perényi Balázs, rendező, író, dramaturg, a Pesti Magyar Színiakadémia oktatója fog beszámolni az iskolai előadások rendezésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról. Mindazok a pedagógusok, akik iskolai színjátszókörökkel foglalkoznak vagy a jövőben kívánnak létrehozni ilyen csoportokat, azok jelentkezését továbbra is várjuk a reflektor@szigligeti.ro e-mail címen.