Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2012.04.02

Még nincs évadvégi hangulat a Szigligeti Színháznál

Számos kiemelkedő eseményre kerül sor a Szigligeti Színház életében az aktuális évad hátralévő részében – fogalmazódott meg azon a sajtótájékoztatón, amelyet a színház vezetői tartottak hétfőn délben.

Czvikker Katalin nagy vonalakban vázolta az intézményhez tartozó három társulat közeljövőre vonatkozó terveit, programjait, majd átadta a szót a társulatvezetőknek, elsőként Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója részletezte a közelgő eseményeket: az évad utolsó bemutatójára készül a Szigligeti Társulat, a Szophoklész műve alapján készülő Oedipus című előadást maga rendezi, az Európához hasonlóan ismét egy rendhagyó helyszínen, a várad-velencei egykori Léderer-malomban. Szabó K. megjegyezte: mielőtt bárki furcsállná, hogy nem a színházban, hanem különböző külső helyszíneken valósítja meg előadásait, annak tudnia kell, hogy a színháznak nem áll rendelkezésére megfelelő helyszín a stúdióelőadásokhoz, ezekre viszont szükség van a nagyszínpadi produkciók mellett. A művészeti igazgató beszélt arról is, hogy folytatódnak a csereprogramok a különböző színházakkal: a közelmúltban Nagyváradon vendégszerepelt a Debreceni Csokonai Színház a Fodrásznő című előadással, ezért a Szigligeti Társulat a Jelenetek egy kivégzésből című előadását mutatja be Debrecenben az évad végén. A nyíregyházi színházzal kialakított jó kapcsolat pedig szintén előrevetítette az előadáscserét: a nyíregyháziak a Csárdáskirálynő című operettel vendégszerepelnek Váradon, Nyíregyházára pedig a Közellenséget viszi el a Szigligeti Társulat. Az Oedipus bemutatója mellett szintén május elején kerül sor a Fényes Szabolcs születésének 100. évfordulójáról megemlékező rendezvénysorozatra, melynek keretében a nagyváradi származású zeneszerző szülőházán helyeznek el emléktáblát, valamint az életművét bemutató előadásra, kiállításra és gálaestre is sor kerül. Továbbá idén is lesz Miniévad, ez egyfajta összegzése a 2011-2012-es évadnak, melynek jelmondata az Egyről a kettőre volt, és ez a rendezvény most jó alkalmat kínál arra, hogy szembesüljünk vele, valóban egyről a kettőre jutottunk-e – fogalmazott Szabó K. István művészeti igazgató. A Miniévad olyan szempontból is önértékelésre ad alkalmat, hogy egy szakmai zsűri valamint a közönség véleménye alapján díjakat osztanak ki a színművészeknek. Mindezek mellett több fesztiválon is alkalma nyílik szerepelni a Szigligeti Társulatnak – vannak már konkrét meghívások, de néhány esetben még további egyeztetések függvénye a fesztiválrészvétel. Arra is komoly esély mutatkozik, hogy Szigligeti Színház szervezze meg a következő évadban az Interetnikai Színházi Fesztivált, a színház vezetősége az erre vonatkozó szándékát már korábban jelezte az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalánál, nemrég pedig a pályázatát is benyújtotta a kormányhivatalhoz.

A színház bábtársulatánál is zajlik az élet, a Lilliput Társulat művészeti vezetője, Szőke Kavinszki András a szereplőválogatást emelte ki mondandójában, amelyre a közelmúltban került sor: az őszel színpadra kerülő A dzsungel könyve című musicalhez kerestek tehetséges gyermekeket, fiatalokat, elsősorban a tánckarba, de mint mondta, számos tehetséget is felfedeztek, így nem kizárt, hogy egyeseknek közülük egy-egy szerepet is felkínálnak.

A Nagyvárad Táncegyüttes esetében az együttes létrejöttének 10. évfordulója, illetve az ehhez kapcsolódó ünnepségzorozat, illetve a vezetőváltás volt a legfőbb téma: a sajtótájékoztató napjától ugyanis Dimény Levente színművész a táncegyüttes kinevezett művészeti igazgatója.