Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2018.01.11

A magyar kultúra hete

Január 22-27. között három rendhagyó előadással, köztük klasszikus zenei koncerttel, vígoperával és irodalmi ihletésű táncszínházi bemutatóval ünnepli a Szigligeti Színház a magyar kultúra hetét. 

Január 22-én, 18 órától a debreceni Kodály Filharmóniát látja vendégül a Szigligeti Színház: a Bihar megyei és a cívisvárosi kulturális intézmények együttműködésében létrejövő klasszikus zenei koncerten Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus, Galántai táncok és Budavári Te Deum című alkotásai hangzanak majd el a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok előadásában. A koncertet megelőzően átadásra kerülnek a Magyar Kultúráért-díjak.

Január 23-án, 19 órától a Szigligeti Stúdióban vendégszerepel a budapesti Kultúrkúria előadása, Hedry Mária Zrínyi Ilonája. A darab gerincét Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja. A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát. Az előadásra teljes áron 20, kedvezményes áron (diákok és nyugdíjasok számára) 10 lejért lehet jegyet váltani.

Január 26-án 19 órától mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes a Szabó T. Anna kisregényéből született Senki madara című nagyszínpadi táncelőadást. A városi és falusi környezet, valamint a keleti és nyugati kultúrák egyes elemeinek összhangját felmutató alkotás a tánc, a zene és a költészet nyelvén kísérel meg beszélni a szerelem természetéről, illetve a mese gyógyító erejéről. A bemutatóra a Szigligeti-bérletek érvényesíthetők, szabadjegyek korlátozott számban kaphatók személyesen a színház jegypénztárában, avagy online, a www.biletmaster.ro oldalon.

Január 27-én, 18 órától a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Művészetek Palota koprodukciójában Nagyváradra érkezik Selmeczi György Boldogasszony lovagja című vígoperája, amelynek középpontjában Szent László, Nagyvárad városalapító lovagkirálya áll. Az esemény Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnökének fővédnökségében jön létre. Jegyek 20 lejes egységáron kaphatók a színház jegypénztárában.

A szervezők ugyanakkor felhívják az érdeklődők figyelmét arra, hogy az Hommage à Kodály klasszikus zenei koncertre, illetve a Boldogasszony lovagja vígoperára egyaránt jegyet váltók, kedvezményes árú kombinált jegycsomagot vehetnek igénybe. Helyfoglalás a színház jegypénztárában lehetséges, amely hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve az előadások előtt egy órával tart nyitva.