Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2018.01.02

Zenés évkezdés a Szigligeti Színházban

Az új év első hónapjában igazi zenés színházi és zenei csemegékkel készül közönségének a nagyváradi Szigligeti Színház: januárban zenés vígjáték, opera, operett és a debreceni Kodály Filharmónia vendégjátéka várja a nézőket.

A Rejtő Jenő regényéből Hamvai Kornél, Darvas Benedek és Varró Dániel által színpadra vitt, Vesztegzár a Grand Hotelben című, szilveszterkor bemutatandó előadásunk négy alkalommal lesz látható januárban: január másodikán, 19 órától, a január 6-án, 17 órától (Papp Magda-bérlet), a január 7-én 19 órától (Halasi Gyula-bérlet), illetve a január 31-én, 19 órától (Ady Endre-bérlet).

Csókos asszony című, tavaly debütált operettjével érkezik Nagyváradra a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Az olyan közismert slágereket, mint a Csókos asszony, az Éjjel az omnibusz tetején, a Los Angeles, a Mi muzsikus lelkek, a Gyere, te nímand!, vagy a Van a Bajza utca sarkán egy kis palota, felvonultató előadást január 13-án (Tanay Emil-bérlet), illetve 14-én (Bessenyei György-bérlet) láthatja a közönség.

Január 22-én, 18 órától, a magyar kultúra napján a Kodály Filharmónia vendégeskedik a Szigligeti Színházban. A Bihar Megyei Tanács és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának, illetve a megye és a cívisváros kulturális intézményeinek együttműködése keretében Nagyvárad testvérvárosának klasszikus zenei formációi a névadó, Kodály Zoltán, olyan zeneműveivel lép színpadra, mint a Budavári Te Deum, a Galántai táncok, avagy a Psalmus Hungaricus. A koncerten közreműködnek a Kodály Kórus, illetve a Kodály Filharmonikusok.

Január 27-én, 18 órától Selmeczi György Boldogasszony lovagja című vígoperájával vendégszerepel Nagyváradon a Kolozsvári Magyar Opera. A Szent László-legendákat feldolgozó előadás szövegkönyvét Béres Attila jegyzi, díszleteit Ianis Vasilatos, jelmezeit pedig Florina Bellinda Vasilatos nagyváradi illetőségű alkotók tervezték. Az előadást Novák Eszter rendezte, aki egy korábbi interjújában elmondta: „A történet egyszerre szórakoztató, mulatságos és felemelő. A zene emberközpontú, örömet nyújt a kevésbé zeneértő hallgatónak, de egyszersmind a kulináris áthallásokra és a zenében rejlő humorra nyitott fülnek is. A történet és a mondandó középpontjában (azon felül, hogy sajátos, egyedi kontextusban idézi fel a mi kultúrtörténetünkben oly fontos Szent László legendáriumot) talán a hit áll, a legnemesebb értelemben vett ügybuzgóság, amely ha elég erős, képes elérni célját, megváltoztatni kicsit a világot. Az ilyen áldott, meggyőződéssel telt konokságot, amit a történet főhősei képviselnek, ha elérjük néhanap — elégedettek lehetünk”. Az esemény fővédnöke Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. A különleges előadásra jegyek 20 lejes egységáron válthatók január 9-étől a színház jegypénztárában.

A januári zenés előadásokra helyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon foglalhatók.