Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.10.19

Őszi táncélmények a Szigligeti Színházban

November hónap folyamán három rendhagyó táncprodukciónak ad otthont a nagyváradi Szigligeti Színház: A tánc mindenkié! előadássorozat keretében a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes mellett színpadra lép a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Magyar Állami Népi Együttes is.

A Szigligeti Színház önállósodása óta, az intézmény egyes társulatai fő törekvésüknek tekintik, hogy szakmai és baráti kapcsolatokat alakítsanak ki a térség nemzetközi elismerésnek örvendő előadóművészeti intézményeivel. A korábbi együttműködéseket folytatva, A tánc mindenkié! előadássorozat célja, hogy a nagyváradi közönség világszínvonalú produkciók által ismerkedhessen meg a táncszínház különböző műfajaival, így a három novemberi esemény alkalmával a nézők a modern és klasszikus balettel, illetve a néptánchagyomány korszerű feldolgozásával egyaránt találkozhatnak.

November 3-án, 19 órától a Nagyvárad Táncegyüttes tavaly bemutatott stúdióelőadását, az Ütközéseket láthatja a közönség. Az emberi viszonyokat a mozgásszínház különböző technikáival színre vivő előadás különlegessége, hogy az alkotói folyamatban kilenc koreográfus, egy dramaturg és egy rendező is közreműködött, zenéjét pedig az UNITER-díjas Cári Tibor szerezte.

November 17-én, 19 órától a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című nagytermi előadását tűzi műsorára a Szigligeti Színház. „Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról” – nyilatkozta korábban az előadásról Juronics Tamás Kossuth-díjas rendező-koreográfus.

November végén az előző évek nagysikerű fellépéseit követően ismét a Szigligeti Színház vendége a Magyar Állami Népi Együttes, akik ezúttal a Kodály-évfordulóra emlékezve Tánckánon című produkciójukat hozzák el Nagyváradra. „Egy képzeletbeli közösség életének apró mozzanataiból bontakozik ki a történet, melynek zenei keretét Kodály Zoltán (és kortársa, Bartók Béla) kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, azok elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok és ünnepek rituáléit követhetjük nyomon. A Tánckánonban olyan ismert és népszerű Kodály-művek idéződnek fel, mint a Háry János, a Hét zongoradarab (Op. 11), a Kilenc zongoradarab (Op. 3) vagy az Esti dal”. Az eseményre november 24-én, 19 órától kerül sor a Szigligeti Színház nagytermében.

Az előadásokra jegyek már kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon.

A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy a Szigligeti Színház 2017/2018-as évadára érvényes bérlettel (kötött vagy szabadbérletek egyaránt, kivéve a Fesztiválbérlet) rendelkezők kedvezményes jegyárakat vehetnek igénybe, ugyanakkor korlátozott számban (50 darab) az előadássorozat három produkciójára szóló táncbérletek is kaphatók, 35-55 lej közötti áron.