Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.10.02

Megkezdődött a III. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja

Október 2-án vette kezdetét és október 6-áig tart a Szigligeti Színház Lilliput Társulata által kezdeményezett III. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja. A nagyváradi művészi bábjátszás kiemelkedő alakjáról, Fux Pálról elnevezett esemény a régióban egyedülálló módon vállalja fel, hogy az erdélyi magyar bábszínházak fórumaként lehetőséget biztosítson a szakmai párbeszédre. Az idei kiadáson 17 társulat 22 előadását láthatják az érdeklődők, az erdélyi társulatok mellett pedig Magyarországról, Szerbiából és Szlovákiából is érkeznek vendégfellépők.

Megnyitóbeszédében, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője elmondta, nagyon örül annak, hogy az erdélyi báb- és felnőttszínházi szakemberek egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a nagyváradi teátrum hagyományteremtő kezdeményezésére, ugyanakkor köszönetet mondott Czvikker Katalin főigazgatónak, illetve a támogatóknak azért, hogy idén minden eddiginél színesebb kínálattal várhatják az érdeklődőket. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A só – mese a szeretetről című előadását megelőzően, Botházy-Daróczi Réka elmondta, a nyitóelőadással a tavaly elhunyt Nagy-Kopeczky Kálmánra, a kortárs erdélyi bábszínházi szakma elismert rendezőjére kívánnak emlékezni.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója kifejezte reményét, hogy a mesei hármas szám szerencsét hoz a fesztivál harmadik kiadásának: „Fux Feszt van, ha esik, ha fúj, ha sok, ha kevés a támogató. Mi vagyunk a legények a gáton, és teret adunk, lehetőséget teremtünk arra, hogy az erdélyi bábszakma újra és a másra rácsodálkozhasson kétévente, itt, Nagyváradon” – tette hozzá.

A FuxFeszt első napján négy előadást láthattak-láthatnak az érdeklődők: a sepsiszentgyörgyiek nyitóelőadása mellett a Vaskakas Bábszínház babaszínházi előadását, az Izeg-mozog című produkció, a Szabó T. Anna szövegére épülő Anyajegyet, illetve a különleges látványvilágú Aquarium Project című előadást kísérhette nyomon a szép számú nézőközönség. 

A fesztivál idejére három előadásra érvényesíthető fesztiválbérlet váltható 20 lej értékben, az előadásokra jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között), a helyszínen, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon vásárolhatók.