Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.09.27

Start előtt az EHTET

2017. október 12-15. között tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója: a vándorfesztivál házigazdája ezúttal a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese.

Az EHTET az egyetlen olyan rendezvény, amely az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget biztosít a régió táncművészeti szakembereinek találkozására, ugyanakkor alkalmat teremt arra, hogy az egyes együttesek megismerjék egymás munkáját, illetve, hogy a házigazda város nézői is megismerkedhessenek a táncos szakma sokszínűségével.

Az EHTET négy napja alatt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes hat produkcióját láthatja a közönség, köztük gyermek- és felnőttelőadásokat egyaránt, a fesztivál utolsó napján pedig közös táncgála zárja a fesztivált. Az előadásokon kívül szakmai továbbképzésre, kerekasztal-beszélgetésekre, kiállításmegnyitóra, illetve koncertre is sor kerül.

Az EHTET szakmai hozzászólói a Kárpát-medencei táncos és színházi szakmai jeles képviselői: Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, illetve Dobre-Kóthay Judit Jászai- és UNITER-díjas díszlet- és jelmeztervező.

A fesztivál idejére 25 lejes, három előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet, 15 lejes felnőtt, valamint kedvezményes, 10 lejes diák- és nyugdíjasjegyeket ajánlanak a szervezők. Jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve hétvégenként az előadások előtt egy órával), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Az esemény társszervezői a Romániai Magyar Néptáncegyesület, a Szigligeti Tanoda Egyesület, illetve a Szigligeti Alapítvány. A fesztivált a Bihar Megyei Tanács támogatja.

A fesztivál programja okostelefonokon, a FestivApp applikáció segítségével is böngészhető.