Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.08.17

Nyitott ablak Európára a Szigligeti Színházzal

Gyermekprogramok, színház, hagyományőrző felvonulás, néptáncbemutatók és kézműves vásár: augusztus 20-án tizennegyedik alkalommal kerül megszervezésre a Nyitott ablak Európára című rendezvény, amelynek partnere a Szigligeti Színház. A Rhédey-kerti eseményen a Bihar megyei hagyományőrzők mellett a nagyváradi teátrum is jelen lesz két előadással.

A színpadi produkciókat a Lilliput Bábtársulat Magelona históriája című előadása nyitja 14 órától. A 2006 óta töretlen sikerrel játszott vásári bábjátékban egy provinciai gróf fia, a lovagi viadalokban mindig győztes Péter hírt hall Magelonáról, Neapolis királyának leányáról, s azonmód útnak indul, hogy a szép leány szeretetébe jusson. Neapolisban újabb kalandok várják, s egy gyűrű miatt el kell szakadnia épp csak megismert kedvesétől. Külön utakon hányódnak ezután, tengeri viharban és perzselő napsütésben, de a sok nyomorúság után végre újra találkoznak, s a Szentháromság templomában egymásnak örök hűséget fogadnak. Az előadás szerzője és rendezője Dió Zoltán.

18:30-tól a Nagyvárad Táncegyüttes és a Szigligeti Társulat két művésze lép színre, akik a VANmeSE című, júniusban bemutatott táncos-verses-zenés gyermekelőadásból adnak elő részleteket. „A mai kisgyermekek mindennapjaiban egyszerre megférnek a hagyományos gyermekdalok és játékok, a számítógépes nyelvezet, régi mesék és új történetek, csuhé baba és kindertojás, a körülöttük lévő világ modern elemei. Ezt az új összhangot keressük mai költők gyermekszemüveggel írt, friss verseivel, ritmusjátékokkal, sok-sok zenével és tánccal. Változnak az idők, változnak a gyerekek, változnak a versek. Egyre eszesebb fiaink és lányaink életét a költészet és a zene gazdaggá és teljessé teheti.” – véli Foltin Jolán, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas koreográfus, az előadás rendezője és szerkesztője. Az előadásban elhangzanak többek között Szabó T. Anna és Kukorelly Endre versei is.

A programokon való részvétel ingyenes, a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.