Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.08.08

Kezdődik a 2017/2018-as évad!

Klasszikus dráma és komédia, kortárs ősbemutató, zenés produkciók, tánc– és gyermekszínházi előadások: tizenhárom premierrel, három fesztivállal, a Színház az iskolában, iskola a színházban program újabb két műhelymunkájával, illetve számtalan bérletes és bérleten kívüli vendégelőadással készül 117. évadára a Szigligeti Színház.

Az augusztus 8-ai sajtótájékoztatón Czvikker Katalin főigazgató ismertette a 2015/2016-os esztendő számadataival alátámasztott sikereit:

Nézőszám-növekedés: 50425-ről 54810-re  (8,7%)

Bevétel-növekedés: 767675-ről 902923-ra (17.6%)

Előadásszám-növekedés: 300-ról 314-re

Bérletek számának növekedése: 4105-ről 4781-re ( 15,5%)

Ezt követően a társulatok művészeti vezetői számoltak be a következő évad terveiről.

 

Változatos repertoár a minőség jegyében – a Szigligeti Társulat új produkciói

A 2017/2018-as évad hivatalosan augusztus hetedikén vette kezdetét Körmöczi–Kriván Péter Kapufa és öngól című dráma olvasópróbáival. A Drámázat drámapályázat Debüt-díjas szövegét Tasnádi-Sáhy Péter viszi színre a Szigligeti Stúdióban; az előadás ősbemutatóját szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartja a Szigligeti Társulat.

Az évad első nagyszínpadi bemutatóját Anca Bradu rendezi, aki A mi osztályunk című fesztiváldíjas előadás után Bertolt Brecht és Paul Dessau klasszikusával, A kaukázusi krétakörrel tér vissza a Szigligeti Színházba. A Szigligeti Társulat Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének musical-adaptációjával búcsúztatja az Óévet. A Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek szerzőhármas zenés előadásának rendezője Porogi Dorka.

Az évad harmadik, egyben utolsó nagyszínpadi bemutatójának címe jelenleg egyeztetés alatt áll, de a 2018-as esztendőben biztosan együtt dolgozik majd a társulattal Gothár Péter, világhírű filmrendező, illetve Tarnóczi Jakab, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ígéretes tehetsége. A tervek szerint Gothár Péter Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját, Tarnóczi Jakab pedig William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját viszi színre.

A nagyváradi születésű Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós, születésének századik évfordulóját ünnepelve tűzi műsorára a Szigligeti Társulat a szerző Egy szerelem három éjszakája című alkotását. Az első magyar musicalként számon tartott előadást Novák Eszter rendezi.

A Szigligeti Színház vállalásának megfelelően, évad második felében két olyan stúdióelőadás kerül bemutatásra, amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget. : Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov) című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának következő részét, a Bányavakságot viszi színre a Szigligeti Stúdióban.

Hatodik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Társulat március 21–25. között a HolnapUtán Fesztivált. A tavalyi évad sikeres koncepcióját folytatva, a hangsúly idén is a pályakezdő színházi alkotók bemutatkozására, illetve az összművészeti vízióra kerül.

Az előző évek hagyományaihoz híven a 2017/2018-as évad kínálatában helyet kaptak a Szigligeti Színház partnerintézményeinek előadásai is, így Nagyváradra látogat többek között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház is.

A Szigligeti Színház ugyanakkor folytatja nagysikerű színházi nevelési programjait: az Iskola a színházban, színház az iskolában projekt idén a barátság témáját járja körül a jelentkező fiatalok improvizációinak segítségével, a Súgólyuk drámapedagógiai foglalkozások során pedig három nagyszínpadi előadást dolgoznak fel a résztvevő középiskolások Bordás Andrea és Eszteró Ida foglalkozásvezetők segítségével.

 

Gyermek- és ifjúsági produkciók a Lilliput Társulattól

A Lilliput Társulat szeptemberben Szutyejev Kispipi és Kisréce című előadásának adaptációjával kezdi a 2017/2018-as évadot. Az előadás, amelynek rendezője Szabó Attila, a testvérféltékenység kényes témáját dolgozza fel játékos formában.

Október 3–7. között harmadik alkalommal szervezi meg a Lilliput Társulat az Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, a FuxFesztet, amelynek programjában a hazai bábtársulatok előadásai mellett magyarországi vendégprodukciók is helyet kaptak.

December folyamán kerül bemutatásra Csató Kata rendezésében Lázár Ervin örökérvényű meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika, az új évad második felében pedig Oscar Wilde Boldog herceg című előadása (rendező: Vadas László), illetve az Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését feldolgozó ifjúsági produkció, az Én, a kis herceg (írta: Szabó Attila, rendezi és játssza: Daróczi István) kerül színpadra.

 

Cél: a tánc szeretetére való nevelés

Október 12–15. között ismét a Nagyvárad Táncegyüttes a házigazdája az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának. A tizenharmadik alkalommal megrendezett nemzetközi rangú vándorfesztivál célja, hogy az országban működő táncműhelyek szorosabbra fűzzék kapcsolatukat, ugyanakkor a közönséget is megismertessék a népi és kortárs tánc és zene különböző formáival.

A 2017/2018-as évadban a Nagyvárad Táncegyüttes két produkcióval, illetve a Színház az iskolában, iskola a színházban című program bemutatójával készül. A táncegyüttes Szabó T. Anna alkotásából inspirálódva, Senki madara címmel nagyszínpadi előadást visz színpadra, Tóth Tünde rendezésében. Stúdiótermi keretek között mutatják be két tehetséges fiatal koreográfus egész estés előadását: Györfi Csaba Idegen címmel, Tőkés Imola pedig Vakfolt címmel rendez egy-egy egyfelvonásost.

Hídavatás címmel, az iskolaprogramok jól ismert rendszerében készül megünnepelni a Nagyvárad Táncegyüttes Arany János születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából, a táncegyüttes művészei, Bihar megyei néptánccsoportokkal közreműködésben a nagyszalontai költőóriás balladáit dolgozzák fel táncos formában.

 

Bérletvásárlás: augusztus 16-ától

A bérletértékesítési időszak augusztus 16-án indul és október 13-áig tart; a bérletek megújítására pedig szeptember 15-éig van lehetőség.

A Szigligeti Színház bérletkínálatában nyolc hagyományos és öt szabadbérletes konstrukció is helyet kapott. Újdonság, hogy a Szigligeti Ede nevét viselő bemutatóbérlet zsöllyébe és erkélyre szóló helyárai az idei évadban csökkentek, így az érdeklődők a bérletbe foglalt öt nagyszínpadi bemutatót már 60 lejtől kezdődően is megtekinthetik. A további bérletházak árai változatlanok maradtak: az öt előadásra érvényesíthető Halasi Gyula– és Bessenyei György–bérlet 75, a Papp Magda-bérlet és Tanay Emil-bérlet 60, illetve nyugdíjasoknak és nagyváradon kívüli lakcímmel rendelkezőknek kedvezményesen 40, a háromelőadásos kisikolás bérletek 25, az öt előadásra szóló ifjúsági bérletek pedig 40 lejért vásárolhatók meg.

A Szigligeti Színház szabadbérleteinek előnye, hogy egész évben megválthatók, ugyanakkor a játéknap is szabadon választható.  A szervezők felhívják ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy érvényes diákigazolvány felmutatásával egyetemistáknak szóló Partium-bérletet válthatnak az érdeklődők, akik így kedvezményes áron tekinthetik meg a nagyváradi társulatok bármely négy előadását.

A Szigligeti Színház tervezett bemutatóiról, illetve bérletkínálatáról az érdeklődők bővebb tájékoztatást az intézmény jegypénztárában, a www.szigligeti.ro honlapon, illetve a színház Facebook-oldalán kaphatnak.